Minisymposium KOPP/KOV in Weert

In Nederland groeit 1 op de 4 kinderen op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen (‘KOPP/KOV’). Opgroeien met een ouder die psychische klachten ervaart of een verslaving heeft, kan levenslang impact hebben op kinderen. Bij ons gratis minisymposium KOPP/KOV op donderdag 18 april 2024 van 13.00 tot 17.00 uur in Weert geven we jou als professional of vrijwilliger inzicht in de moeilijkheden die kinderen van ouders met psychische klachten ervaren. Én we bieden je handvatten om ‘kinderen van’ te ondersteunen.

Dit minisymposium is bedoeld voor alle professionals en vrijwilligers die werken met kinderen. Schrijf de datum alvast in je agenda en houd onze website www.vvgi.nl in de gaten voor de officiële uitnodiging en de opening van de inschrijving. Wees welkom!

Programma

Lezingen worden verzorgd door KOPP/KOV-preventiewerkers, wetenschappers en ervaringsdeskundigen:

  • Roos Schlikker biedt met haar boek ‘Moeder van glas’ een realistische en prachtige beschrijving over de impact die een bipolaire stoornis kan hebben op het leven van een moeder en haar dochter. Tijdens het minisymposium deelt zij haar indrukwekkende verhaal.
  • Anne van der Kaaden is een van de geportretteerden in de expositie van ‘Kind van’. Zij omschrijft haar gezinssituatie als absurd en vindt het belangrijk dat er meer bekendheid gegeven wordt aan de gevolgen van opgroeien in onveilige omstandigheden, “want het werkt door in een volwassen leven.” Zij vertelt over haar ervaringen als ‘kind van’.
  • Karin van Doesum is preventiewerker en wetenschapper en staat aan de wieg van tal van internationale KOPP/KOV-interventies. Momenteel werkt zij aan een onderzoek naar het belang en de impact van psycho-educatie voor kinderen en ouders. Zij zal de laatste gegevens uit dit onderzoek presenteren.
  • Emmy Zegers en Sandra Smeets zijn preventiewerkers binnen Vincent van Gogh en betrokken bij het preventieprogramma KOPP/KOV. Zij delen hun kennis over de risico’s en beschermende factoren over KOPP/KOV en zoomen in op het belang van traumasensitiviteit.
  • We sluiten af met een paneldiscussie, waarin de sprekers vragen uit het publiek beantwoorden. Er is gelegenheid tot napraten onder genot van een drankje.

Hester Dadema, directeur van het educatieve HELDER-theater, begeleidt het minisymposium als dagvoorzitter.

Expositieweken Kind van

Dit minisymposium voor professionals en vrijwilligers vindt plaats tijdens de expositieweken ‘Kind van’ door Vincent van Gogh en gemeente Weert. Om aandacht te vragen voor kinderen van ouders met psychische problemen en/of verslaving exposeren zij van 2 tot en met 22 april de portretten van deze ‘kinderen van’ in de binnenstad van Weert. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten voor inwoners van de regio. Voor meer informatie over de expositieweken en de activiteiten kijk op onze website www.vvgi.nl.

Deze vooraankondiging in het kort

Minisymposium KOPP/KOV: professioneel ondersteunen van kinderen van ouders met psychische klachten

  • Sprekers: Roos Schlikker, Anne van der Kaaden, Karin van Doesum, Emmy Zegers en Sandra Smeets
  • Wanneer: donderdag 18 april 2024
  • Tijd: 13.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
  • Waar: De Huiskamer, Wilhelminasingel 10B, 6001 GT Weert (parkeren kan in de buurt (betaald))
  • Kosten: gratis
  • Voor: professionals en vrijwilligers die werken met kinderen
  • Meer info: www.vvgi.nl

Accreditatie voor professionals wordt eventueel aangevraagd. Meer informatie daarover vind je t.z.t. op onze website.