Home > Over ons > Nieuws normaal groot extra groot  

Nieuwe, unieke combinatiebehandeling persoonlijkheidsstoornissen en verslaving
 Publicatie datum: dinsdag 08 augustus 2017

moodswings.jpg

Vincent van Gogh is met een uniek behandeltraject gestart voor mensen met een verslavingsstoornis en/of een persoonlijkheidsstoornis. Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde persoonlijkheidstrekken zo sterk aanwezig, dat het je niet meer lukt om je aan te passen. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben het daardoor lastig in contact met anderen. Ze lopen vaak vast op verschillende terreinen van hun leven: thuis, op school, op het werk en in hun sociale leven. Sommige mensen zijn in het verleden herhaaldelijk behandeld, maar vallen steeds weer terug in probleemgedrag. Wij hebben voor deze doelgroep nu een intensieve combinatiebehandeling vanuit de zorgprogramma’s Verslavingsstoornissen en Persoonlijkheidsstoornissen.

Starre patronen doorbreken
De nieuwe behandeling, die vooralsnog alleen in Roermond wordt aangeboden, bestaat uit meerdere malen per week groepsschematherapie. Schematherapie is een bewezen effectieve manier om persoonlijkheidsstoornissen te genezen. In deze therapie leren cliënten zich bewust te worden van hun starre patronen. Patronen die vaak ontstaan zijn in de jeugd, bijvoorbeeld door emotionele verwaarlozing of fysieke mishandeling. Bij gebeurtenissen als deze ontwikkelen mensen een overlevingsstijl om hiermee om te gaan. Op latere leeftijd zorgt deze overlevingsstijl juist voor grote problemen.
Met onze nieuwe behandeling wordt zicht gegeven op die gebeurtenissen in hun jeugd en op de rol van middelengebruik in dit proces. Vaak is alcohol- of drugsgebruik ook een overlevingsstrategie of een middel om heftige emoties te dempen.

Tevens ligt de focus op het ontwikkelen van gezonde reacties. In de therapie gebeurt dit niet alleen door over dingen te praten, maar ook door de inzet van veel ervaringsgerichte oefeningen onder begeleiding van een dramatherapeut.

Uniek in Nederland
De nieuwe behandeling is zo uniek in Nederland dat Vincent van Gogh met de Verslavingszorg Noord-Nederland aan het bekijken is of er een gezamenlijk onderzoeksproject gestart kan worden naar de wetenschappelijke effectiviteit van de behandeling.

Innovatie
Onder de naam ‘Samenspel’ werken wij met partners projectmatig aan de grote opgave om de ggz toegankelijk te houden voor de meest kwetsbare mensen. Een ggz die bijdraagt aan sneller herstel en met een grotere rol voor de sociale omgeving. Maar tegelijk een ggz waarin de cliënt meer zelf de touwtjes in handen heeft, mede dankzij nieuwe technologische mogelijkheden. Dus: tijdig, effectief en dichtbij. De leertuin ‘Samenspel’ leidt al tot tal van innovaties: van ambulante thuishulp, nieuwe technieken en behandelvormen tot effectieve samenwerkingen met huisartsen en andere zorgorganisaties. De nieuwe combinatiebehandeling is een van de innovaties.

Overig nieuws
 Inhoud verbindt, doorontwikkeling van IEP
 Vincent van Gogh partner van Alliantie Nederland Rookvrij!
 Fusieverkenning Vincent van Gogh en Pro Persona afgerond
 Bronzen Zinnige Zorg Award voor IEP!
 Verkiezing ĎDe meest leefbare ggz-omgevingí: KR8 genomineerd
 Over suÔcide gesproken
 24/7 behandeling van verwarde personen
 Vincent van Gogh en Pro Persona in gesprek over mogelijke bestuurlijke fusie
 Verslavingszorg doet aangifte tegen de tabaksindustrie
 St. Annapark Venray verkocht aan Renschdael Groep
Zoeken
Nieuws categorieën
Volg Vincent van Gogh op Twitter...
  Print deze pagina   Naar boven