Home > CliŽnt & Familie > Probleem en behandeling > Verslaving normaal groot extra groot  

Verslaving


Een ander woord voor verslaving is afhankelijkheid. Bij een verslaving is iemand de controle kwijt over het gebruik van een bepaald middel, of er is sprake van tolerantie of onthoudingsverschijnselen. Dit middel kan alcohol zijn of drugs, maar ook bijvoorbeeld gokken of gamen.

Controleverlies betekent dat iemand (veel) meer gebruikt dan hij of zij zich had voorgenomen. Of dat het niet lukt om te stoppen of te minderen en dat het hele denken en doen in grote mate bepaald wordt door het middel. Tolerantie betekent dat iemand een steeds grotere dosis van het middel nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken, of dat dezelfde dosis steeds minder effect heeft.
En onthoudingsverschijnselen ontstaan als men stopt met het gebruik van het middel. Voorbeelden van onthoudingsverschijnselen zijn:

  • misselijkheid
  • transpireren
  • prikkelbaarheid
  • angst
  • slapeloosheid
  • trillen

- Bron: Fonds Psychische Gezondheid -

Ons zorgprogramma Verslavingsstoornissen heeft een breed aanbod van behandelingen voor mensen met een verslavingsprobleem.

Meer informatie over de dubbel diagnose behandeling, verslaving en een psychiatrische stoornis: KLIK HIER.

Wat is een zorgprogramma?
Een zorgprogramma is een omschrijving van alle zorg die Vincent van Gogh geeft aan een cliënt met een bepaalde aandoening/diagnose, zoals bijvoorbeeld een verslavingsstoornis.

Relevante informatie

Zoeken
Behandeling
Behandelaren
Verslavingspreventie
Dagbehandeling Verslaving
Afdeling Stabilisatie & Diagnostiek
Afdeling Klinische Detox
Koopverslaving
Syndroom van Korsakov
Ervaringsverhaal
Meer over verslaving
Interessante links
  Print deze pagina   Naar boven