Toen ik 22 was kreeg ik nare gedachten, ik was niet vooruit te branden. Ik voelde me een ontzettende nietsnut en huilde heel veel. Ik snapte soms ook helemaal niets van mezelf.
Behandeling bij Persoonlijkheidstoornis
Ooit bestond het idee dat een persoonlijkheidsstoornis niet te behandelen zou zijn, wat lange tijd ook zo was. Inmiddels is deze opvatting achterhaald en bestaan er verschillende effectieve psychotherapeutische behandelingen voor persoonlijkheidsstoornissen.
Weer meedoen
Psychotherapie heeft vaak de voorkeur als behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen. Het meest onderzocht en effectief bevonden zijn onder andere Dialectische Gedragstherapie (DGT) en schematherapie. Het einddoel van elke (ggz)behandeling is dat de cliënt weer zoveel mogelijk kan meedoen aan het maatschappelijke verkeer.
Anders denken, voelen en doen
De behandeling richt zich op het aanleren van andere manieren van denken, voelen en doen. Dit begint meestal met inzicht krijgen in je eigen situatie en daarna leren hoe het anders kan. Zodra dat lukt zul je merken dat je je beter gaat voelen, beter met problemen kunt omgaan en steeds meer zelfvertrouwen krijgt. Klachten die verband houden met depressie, angst of te veel alcohol/drugsgebruik zullen minder worden of helemaal verdwijnen. Dankzij deze veranderingen worden ook de relaties met andere mensen in jouw naaste omgeving vaak beter. Het lukt je steeds meer om je staande te houden en problemen zoveel mogelijk te voorkomen.
De behandeling van een persoonlijkheidsstoornis kan de volgende veranderingen in je leven te weeg brengen:
- je leert met de stoornis omgaan, waardoor de symptomen verminderen of verdwijnen;
- je krijgt duidelijk meer controle over jezelf en de communicatie met anderen verloopt beter;
- je persoonlijkheid wordt stabieler doordat je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen krijgt;
- aspecten van je persoonlijkheid die niet te veranderen zijn, leer je te accepteren;
- je werkt aan allerlei verbeteringen, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, werk, dagbesteding en financiën;
- je werkt aan verbetering van sociale netwerken, zoals binnen het gezin, de familie en de vriendenkring.
Je leert en bereikt dit uiteraard zelf, met hulp van professionele begeleiding.
Een behandeling bij Vincent van Gogh kan bestaan uit meerdere behandelmethoden. De aard en ernst van je klachten bepaalt de keuze voor een behandelmethode. Hoe ernstiger/extremer de klachten, des te intensiever zal de behandeling zijn.
De behandelingen die we aanbieden zijn wetenschappelijk onderbouwd. Anders gezegd: er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat deze behandelmethoden bij veel mensen het gewenste effect hebben.
Je kunt bij ons terecht voor het behandelprogramma Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders, kortweg ook wel GIT-PD genoemd. Dit is een doelgerichte en gestructureerde ambulante behandeling die je helpt om inzicht te krijgen in starre denk-, voel- en gedragspatronen én om deze te veranderen. Je leert om problemen zelf steeds beter op te lossen en om beter te functioneren binnen het werk en relaties.
Meer informatie over GIT-PD vind je in onze folder.
Zodra je verwijzing binnen is wordt deze bij het Voordeurteam administratief verwerkt en gaat je aanmelding door naar het behandelteam voor persoonlijkheidsstoornissen. Op basis van wat we al weten via de verwijzer (bijvoorbeeld de huisarts) bespreken we de verwijzing. Hierna krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek.
Intakegesprek
Het intakegesprek is het eerste gesprek na aanmelding waarin we samen een zo duidelijk mogelijk beeld willen krijgen wat de klachten of problemen zijn en welke hulpvraag je hebt. Wij stellen het zeer op prijs als je eventuele partner, familieleden of andere belangrijke naasten bij dit gesprek aanwezig zijn.
Onze zorgverleners bespreken wat volgens hen de kern van het probleem is, de (voorlopige) diagnose, het behandelplan en of er nu aanvullend onderzoek nodig is. In dit plan staat hoe we het probleem het beste samen kunnen aanpakken. We vinden het belangrijk dat je het met de zorgverleners eens bent (of wordt) over de voorgestelde behandeling. Dat maakt de kans op een goed resultaat veel groter.
Zo veel mogelijk thuis
Het streven van Vincent van Gogh is elke behandeling zo ‘licht’ en kort mogelijk te houden. Waarbij het onze voorkeur heeft dat je gewoon thuis blijft wonen. Hierbij spelen natuurlijk de aard en ernst van de klachten, samen met je persoonlijke omstandigheden, een belangrijke rol.
Behandeling altijd dichtbij
Vincent van Gogh is voornamelijk werkzaam in de regio’s Noord- en Midden-Limburg. We proberen het intakegesprek te plannen op een locatie die zo dicht mogelijk bij jou in de buurt is. Dat geldt ook voor je eventuele behandeling. Check hier onze locaties.
Wachttijd
Bekijk de wachttijden voor een intakegesprek of de start van een behandeling.
Veel mensen komen met de ggz in contact op een moment waarop ze zijn vastgelopen in het leven, op welke manier dan ook. Sommigen ervaren het advies om ‘in therapie’ te gaan dan als iets ‘raars’ of negatiefs. Als dat ook voor jou geldt willen we je graag meegeven dat de keuze voor een behandeling een keuze is voor verandering. Een behandeling richt zich doorgaans op het begrijpen van gebeurtenissen én op mogelijkheden om te veranderen. Veranderingen, hoe klein en voorzichtig ook gestart, helpen om verbetermogelijkheden te ontdekken.
Het begint vaak met anders leren denken. Dan komt het anders doen. Vele duizenden cliënten gingen je voor en hadden baat bij hun behandeling.
De behandeling valt binnen het zorgprogramma Persoonlijkheidsstoornissen. Het programma geeft een omschrijving van alle zorg die Vincent van Gogh geeft aan een cliënt met een bepaalde aandoening/diagnose zoals een persoonlijkheidsstoornis.
De behandeling is gericht op het verhelpen of verminderen van de klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Onze zorgverleners kiezen voor een bepaalde behandelvorm of therapie of combinaties hiervan. Soms is het nodig om ter ondersteuning van de therapie medicatie te gebruiken.
In de meeste situaties stellen we samenwerking met je naaste omgeving zoals jouw partner, gezinsleden of andere belangrijke naasten erg prijs. Dit helpt om elkaar beter begrijpen en samen de behandeling met bijbehorende verandering door te maken.
De keuzes ten aanzien voor een behandeling worden altijd met jou besproken en vastgelegd in het behandelplan.
Het Centrum voor Persoonlijkheidsstoornissen in Venlo biedt behandeling aan mensen met persoonlijkheidsproblematiek, al dan niet in combinatie met (kinder- en jeugd) traumatische ervaringen. De behandeling is intensief en psychotherapeutisch van aard.
Als je last hebt van persoonlijkheidsproblematiek, hebben steeds terugkerende gedragspatronen een sterke invloed op de kwaliteit van je leven. Ook je omgeving kan last hebben van deze patronen. De patronen in denken, voelen en gedrag heb je tijdens je leven door allerlei gebeurtenissen opgebouwd. Gedurende de behandeling leer je deze patronen te herkennen en doorbreken, zodat een gezonder en functioneler leven mogelijk wordt.
Meer informatie vindt je in onze folder.
