.

Psychiatrieonderwijs Zuid-Nederland Noord: clustermiddag

We organiseren de clustermiddag 'Literatuur en psychiatrie', een bijeenkomst bedoeld voor alle AIOS, supervisoren, opleiders, tutoren, docenten en experts binnen het Psychiatrieonderwijs Zuid-Nederland Noord.

Een goed verhaal is een genot en leert ons de ander kennen. Dit geldt voor een goed boek en ook voor de psychiatrie. Het narratieve in ons vak maakt dat er allerlei dwarsverbanden zijn tussen literatuur en psychiatrie. Tijdens deze clustermiddag belichten we op verschillende manieren de raakvlakken en verschillen tussen beiden. De middag is verplicht voor alle aios uit ons onderwijscluster (wel aanmelden via onderstaande link). Voor psychiaters is deze middag gratis en geaccrediteerd. Bestuurders zijn tevens uitgenodigd.

Locatie: Parkhotel Horst, Tienrayseweg 2, 5961 NL Horst

Programma clustermiddag psychiatrie cluster ZNN, dinsdag 29 januari 2019

12.15 - 13.00 uur. Aanvang en lunch

13.00 - 13.10 uur. Opening: Welkom bij Vincent van Gogh! (dr. Frank van der Heijden, psychiater/opleider Vincent van Gogh)

13.10 - 13.55 uur. Een psychotische wereld in Virtual Reality (ir. Karin Anema)
Karin Anema heeft tuin- en landschapsarchitectuur aan de Landbouwuniversiteit Wageningen gestudeerd. Sinds 1985 heeft zij haar eigen bureau voor journalistieke producties, workshops en fotografie. Zij schrijft over uiteenlopende onderwerpen, met name over cultuur, ontwikkelingssamenwerking, landbouw, natuur, milieu en gezondheidszorg. Ook staan op haar naam zeventien boeken, zowel fictie als literaire non-fictie. Daarover geeft zij inspirerende lezingen met beeld. Tenslotte schrijft zij documentaire boeken in opdracht van organisaties.

13.55 - 14.40 uur. Eenzaam en alleen: Kafka’s isolement (Bram Slagter, aios Vincent van Gogh)
Aan de hand van Kafka's werk en leven worden enkele van zijn personages geanalyseerd en vergeleken met moderne diagnoses.

14.40 - 15.10 uur. Pauze

15.10 - 15.55 uur. Eerste workshop ronde

16.00 - 16.45 uur. Tweede workshop ronde

16.45 - 17.00 uur. Afsluiting (dr. Frank van der Heijden)

17.00 uur. Hapje en drankje

Workshops

1. Een psychotische wereld in Virtual Reality (Ir. Karin Anema)
2. Psychiatrische syndromen in de literatuur (Hans Hendrikx, psychiater/geneesheer directeur en dr. Joep Tuerlings, psychiater/plaatsvervangend opleider Vincent van Gogh)
3. Van Duits pessimisme naar Frans optimisme (Dirk Ottink, Rob Coenen, aios GGZ Oost-Brabant)
4. Van ervaring naar literatuur (Josha Zwaan, auteur en schrijfdocent)

Workshop 1 en 2 zitten vol. Nog niet aangemeld? Dan is een workshop kiezen helaas niet meer mogelijk. Als je nu aanmeldt plaatsen we je automatisch bij workshop 3 en 4.

Achtergrondinformatie workshops

1. Een psychotische wereld in Virtual Reality
De belevingswereld van iemand in een psychose is nauwelijks invoelbaar; ook niet voor degenen die elke dag met ze werken. Tijdens deze Virtual Reality workshop ervaar je de beangstigende denkbeelden, visuele hallucinaties, en de impact op het leven van iemand die langdurig psychotisch is geweest. De workshop bestaat uit een lezing van schrijfster Karin Anema, een VR ervaring en discussie.

2. Psychiatrische syndromen in de literatuur
Psychiatrische syndromen vinden hun herkomst nogals eens uit de literatuur waarbij deze herkomst door de tijd nogal eens verloren lijkt te zijn gegaan. In deze workshop staan we stil bij allerlei syndromen, meer of minder zeldzaam, en de originele verhalen en boeken waaruit ze zijn voortgekomen.

3. Van Duits pessimisme naar Frans optimisme
Aan de hand van literatuur een wandeling van Duitstalige neerslachtigheid en verlies naar de Franstalige zin in en van het leven.

4. Van ervaring naar literatuur
Bekend van boeken als Dwaallicht: een hoopgevende roman over leven met angsten/depressie en dwangklachten en het nog te verschijnen Emma wil leven, naar de gelijknamige documentaire over een Emma welke overleed aan Anorexia. In deze workshop zal Josha Zwaan wat vertellen over hoe haar verhalen tot stond komen.

Aanmelden kan via deze link.