Combinatiebehandeling persoonlijkheidsstoornissen en verslaving

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis en een verslaving vallen vaak terug in probleemgedrag. Terwijl de behandeling zich voorheen vaak concentreerde op de persoonlijkheids- of juist de verslavingsproblematiek, biedt Vincent van Gogh nu een geïntegreerde behandeling. Samen met huisartsen in Roermond en Weert, ggz en gemeentelijke gebiedsteams. 

Waarom een nieuw behandeltraject?
Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde persoonlijkheidstrekken zo sterk aanwezig, dat het je niet meer lukt om je aan te passen. Zeker niet in combinatie met een verslaving. Sommige mensen zijn herhaaldelijk behandeld, maar vallen -mede door hun verslaving- steeds weer terug in probleemgedrag. Voor deze groep bieden wij een innovatief, ervaringsgericht en intensief behandelingstraject dat gebaseerd is op schematherapie.

Starre patronen doorbreken
Schematherapie is een bewezen effectieve vorm van psychotherapie om persoonlijkheidsstoornissen te genezen. Het komt voort uit onder andere de cognitieve gedragstherapie. In de behandeling ontwikkelen de deelnemers groepsgewijs gezonde reacties en coping-strategieën door stap voor stap hardnekkige gevoelens en patronen te leren herkennen, verwerken en veranderen. Verslaving is hier een integraal onderdeel van. Dat doen ze door met elkaar over situaties en gebeurtenissen te praten, en door middel van veel ervaringsgerichte oefeningen. Ze krijgen hierbij begeleiding van schematherapeuten en een dramatherapeut.  Het succespercentage van schematherapie is hoog, er is weinig uitval en de therapie is kosteneffectief.

Uniek in Nederland
De nieuwe behandeling is zo uniek in Nederland dat wij met de Verslavingszorg Noord-Nederland aan het bekijken zijn of er een gezamenlijk onderzoeksproject gestart kan worden naar de wetenschappelijke effectiviteit.

De voordelen 

  • regie over de verslaving
  • doorbreken van hardnekkige gevoelens en patronen
  • ervaringsgerichte oefeningen
  • hoog succespercentage
  • weinig uitval
  • kosteneffectief
  • evidence-based

Download de factsheet 'Combinatiebehandeling persoonlijkheidsstoornissen en verslaving'.