Lisa - Verpleegkundige

Binnen de ouderenzorg werkt Lisa Martens met veel plezier als verpleegkundige én zorgcoördinator. Door de goede team dynamiek, innovatie- en ontwikkelmogelijkheden is de IEP de juiste werkplek voor haar.

‘Kleine stappen zetten met cliënten geeft zoveel energie.’ Ook bij langdurig zieke mensen kun je door kleine stappen te zetten veel bereiken. Dat maakt dat Lisa Martens met veel plezier binnen onze ouderenzorg werkt.

“In het verleden heb ik op een afdeling gestaan waarbij cliënten vanuit hun eigen appartement ondersteuning krijgen vanuit Vincent van Gogh. Een van de cliënten wees contact af met iedereen en trok zich erg terug. Samen met mijn collega’s zijn we contact blijven zoeken door constant de verbinding te maken. We probeerde hem duidelijk te maken dat wij hem accepteren zoals hij is.

Uiteindelijk is dit na lang aanhouden gelukt. Zelf werk ik niet meer op deze afdeling, maar iedere keer als ik hem tegen kom roept hij en maken we een praatje. Waar hij zichzelf voorheen afsloot voor iedereen, staat hij nu open voor contact wanneer je hem het vertrouwen en de ruimte geeft om zichzelf te zijn.

Op dit moment werk ik op de IEP (Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie). Door de dementie die hierbij komt kijken is het soms lastiger om deze kleine successen te behalen. Als je dan toch een connectie kunt maken met iemand en de crisissituatie kunt stabiliseren, geeft dat zoveel voldoening. Het doel is deze stabilisatie zo snel mogelijk te realiseren, zodat cliënten terug kunnen keren naar het verpleeghuis of thuis. Juist in deze laatste levensfase is het zo belangrijk dat onze cliënten in hun eigen vertrouwde omgeving geholpen worden.  “

Als kind had Lisa al interesse in de psychiatrie. “Als je opgroeit in Venray kom je regelmatig in contact met cliënten die op verlof zijn of op een open afdeling verblijven. Dit maakt een diepe indruk en blijft je als kind altijd bij. Toen ik aan de opleiding verpleegkundige begon werd die interesse opnieuw aangewakkerd door de lessen psychiatrie.

Wat voor mij werken op de IEP zo leuk maakt is de combinatie tussen somatiek en het begeleidende stuk in gedrag en interventies. In de psychiatrie bouw je echt een band op met een cliënt. In een ziekenhuis is dat bijvoorbeeld heel anders. Iedere dag op de IEP is anders. Belangrijk is dan wel dat je op je collega’s kunt vertrouwen bij calamiteiten. Doordat we een goede mix hebben tussen ervaring en stabiliteit en nieuwe kennis en frisse energie, vullen wij elkaar binnen het team heel goed aan.

Daarnaast ben ik zorgcoördinator. Dit zorgt ervoor dat ik meer een leidinggevende en coördinerende rol heb op de afdeling. Mijn leidinggevende heeft hierin goed meegedacht toen ik aangaf graag als zorgcoördinator aan de slag te willen. Hij heeft voor mij een plek als zorgcoördinator gecreëerd op de afdeling waar ik al werkte. Heel fijn!

Daarnaast is er op de afdeling en binnen de organisatie veel ruimte voor innovatie. Dit zorgt ervoor dat er constant nieuwe ideeën en nieuwe energie over de afdeling waait. Ondanks dat Vincent van Gogh op een historisch terrein is gesitueerd is het absoluut niet stoffig. Het tegenovergestelde juist! Vincent van Gogh en de IEP zijn constant in beweging en er staan veel nieuwe ontwikkelingen op de planning. Het leuke is dat wij op de afdeling daar ook in meegenomen worden en onze feedback mogen geven op de plannen. Hierdoor voel ik mij zeker gewaardeerd.”