Expositieweken 'Kind van' in Weert

In Nederland groeit 1 op de 4 kinderen op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen (‘KOPP/KOV’). Om het taboe te doorbreken en extra aandacht te vragen voor deze kinderen organiseren ggz-organisatie Vincent van Gogh en gemeente Weert van 2 tot en met 22 april de expositieweken ‘Kind van’. Wees welkom bij de gratis activiteiten!

Opgroeien met een ouder die psychische klachten ervaart of een verslaving heeft, kan levenslang impact hebben op kinderen. Zij hebben bijvoorbeeld meer kans om later zelf ook psychische klachten te ontwikkelen. Samen met alle Weertenaren willen we het taboe doorbreken. Hierdoor kunnen we de kinderen en ouders de aandacht en steun bieden die ze verdienen.

Vincent van Gogh en gemeente Weert exposeren daarom i.s.m. de stichting Open Mind van 2 tot en met 22 april de tentoonstelling ‘Kind van’ in de binnenstad van Weert. Tijdens de expositieweken zijn er diverse activiteiten voor alle Weertenaren en andere belangstellenden:

Expositie ‘Kind van’

Dinsdag 2 t/m maandag 22 april | Markt en Meikoel Weert
I.s.m. Stichting Open mind

In de binnenstad van Weert is de buitententoonstelling ‘Kind van’ te zien. De tentoonstelling toont de portretten en persoonlijke verhalen van negentien diverse Kinderen van Ouders met Psychische en/of Verslavingsproblemen (KOPP/KOV) in de leeftijd tussen 20 en 80 jaar. Je krijgt als bezoeker inzicht in de gevolgen van ouderlijke psychische en verslavingsproblematiek op een ‘kind van’. Met de buitenexpositie willen we het opgroeien met een ouder met psychische en verslavingsproblemen bespreekbaar maken.

Inloopmoment voor jongeren

Maandag 8 april van 13.00 - 16.00 uur | The Break, Het Kwadrant, Thornstraat 7, 6004 JP Weert 
Woensdag 10 april van 18.30 tot 21.00 uur | De HangOut, Vrakkerveld 2A, 6002 AZ Weert
I.s.m. Punt Welzijn

Bij het inloopmoment kan iedereen terecht voor informatie en steun bij opgroeien met een ouder die psychische klachten ervaart. Preventiewerkers van Vincent van Gogh en Punt Welzijn staan voor je klaar. 

Documentaire Puinhoop

Donderdag 11 april van 19.30 tot 22.00 uur | Gotcha, Beekstraat 49, 6001 GG Weert 
I.s.m. Filmhuis Weert

Filmhuis Weert vertoont de intieme documentaire Puinhoop over de worsteling van een kind om onafhankelijk te zijn van een ouder die hem niet wil loslaten. Na twintig jaar het contact met zijn moeder met borderline tot een minimum beperkt te hebben, neemt Allard een deel van de verantwoordelijkheid van de zorg voor zijn moeder. Maker en hoofdpersoon Allard Detiger gaat na de vertoning in gesprek met het publiek. Kijk voor meer informatie op de website van Gotcha en bestel je gratis ticket.

Inloopmoment voor volwassenen

Vrijdag 12 april van 11.00 tot 13.00 uur | Keenter Hart, Sint Jozefskerkplein 3, Weert 
I.s.m. Punt Welzijn

Bij het inloopmoment kan iedereen terecht voor informatie en steun bij opgroeien met een ouder die psychische klachten ervaart. Preventiewerkers van Vincent van Gogh en Punt Welzijn staan voor je klaar. Dit moment is geschikt voor 'kinderen van' en voor ouders.

Minisymposium KOPP/KOV

Donderdag 18 april van 13.00 tot 17.00 uur | Theater De Huiskamer, Wilhelminasingel 10B, 6001 GT Weert

Tijdens dit symposium geven we professionals en vrijwilligers inzicht in de moeilijkheden die kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP/KOV) ervaren. Én we bieden je handvatten om ‘kinderen van’ te ondersteunen. KOPP/KOV-experts en ervaringsdeskundigen, waaronder schrijver Roos Schlikker, delen hun kennis en verhalen. Kijk voor meer informatie op de minisymposium KOPP/KOV en meld je gratis aan.

Cursus Psychiatrie en/of verslaving in de familie

Dinsdagen vanaf 30 april van 15.30 tot 17.30 uur | Let op: hier zijn kosten aan verbonden.

Kort na de expositieweken start in Weert de cursus 'Psychiatrie en/of verslaving in de familie' voor naasten van mensen met psychische problemen en/of een verslaving. Tijdens de cursus leer je om te gaan met de situatie en jezelf op een gezonde manier staande te houden. Je krijgt praktische tips over hoe je kunt reageren op lastige momenten en voor de omgang met je familielid. Meer info en de aanmeldmogelijkheid is te vinden op de pagina over de cursus.

 

Foto: Stichting Open mind - Sevilay Maria

Meer informatie en ons preventieve aanbod voor KOPP/KOV vind je op onze website via www.vvgi.nl/preventie