Begeleiding naar werk

Het (weer) hebben van werk of een zinvolle besteding van de dag brengt mensen met mentale klachten veel goeds. Contact, regelmaat, voldoening en erkenning tijdens het werk helpen in het herstel. Daarom maken we samen met cliënten werk van een baan.

Onze collega’s helpen je graag met het vinden en behouden van een baan. Dit doen we in Noord-Limburg in een begeleidingstraject genaamd ‘Werk als beste zorg’ en in Midden-Limburg heet dit ‘Individuele Plaatsing en Steun (IPS)’.

Werk draagt bij aan je herstel

Werk zorgt voor structuur en geeft voldoening. Het hebben van werk draagt vaak positief bij aan je gezondheid. Maar werk vinden en behouden als je psychische klachten hebt, valt niet mee. Daarom helpen we je graag bij het vinden en behouden van een baan als onderdeel van je behandeling of begeleiding bij ons.

Samen zoeken we werk dat jouw herstel ondersteunt. We houden daarbij rekening met welk werk voor jou goed voelt en waar je talenten en wensen liggen.

We begeleiden je niet alleen in de zoektocht naar een baan, maar ook tijdens het werken zijn we er voor je. Samen met jou kijken we wat je nodig hebt om je goed te voelen op je werk en daarmee je baan te behouden. We werken hierbij goed samen met de contactpersoon van het UWV of de gemeente.

Stappen op weg naar werk

Ondanks dat het traject voor iedereen anders is, zijn er wel enkele algemene stappen die we doorlopen:

  1. Verkenning: We bespreken jouw behoeften en onderzoeken samen hoe werk jouw herstel ondersteunt.
  2. Overleg: We overleggen met jou en jouw behandelaar of begeleider om ervoor te zorgen dat het traject naar werk goed aansluit bij jouw behandeling.
  3. Samen zoeken naar werk: Onze collega’s gaan samen met jou op zoek naar werk. Soms met tussenstappen, zoals vrijwilligerswerk of eerst een andere daginvulling.
  4. Start op het werk: Je gaat beginnen met werk, met ondersteuning op maat.

Aanmelden voor begeleiding naar werk

Volg je een behandeling of krijg je begeleiding bij Vincent van Gogh en wil je de kans grijpen om met een betaalde baan je herstel te ondersteunen? Meld dit dan bij je behandelaar of begeleider. Hij / zij zal je helpen om contact te leggen met de collega’s die het traject naar werk begeleiden.

Samenwerken om betaald werk voor cliënten mogelijk te maken

Samen met verschillende partners zorgen we ervoor dat steeds meer mensen met een psychische kwetsbaarheid weer een (betaalde) baan vinden. Dat doen we in twee werkgebieden:

  • In Noord-Limburg werken we samen met de gemeente, het UWV, zorgverzekeraar VGZ en het Zelfregiecentrum samen in o.a. het traject Werk als beste zorg.
  • In Midden-Limburg werken we met de methodiek Individuele Plaatsing en Steun (IPS), samen de met partners MET ggz, gemeenten Echt-Susteren, Roermond, Leudal, Nederweert, Weert, Cranendonck, Maasgouw en Roerdalen, en het UWV.

Werk je bij een (partner)organisatie in één van deze regio’s en heb je interesse om samen te werken en zo een betaalde baan voor onze cliënten mogelijk te maken? Heb je misschien zelfs een werkplek beschikbaar? Neem dan contact op! Potentiële werkgevers in Midden-Limburg kunnen mailen naar ips@vigogroep.nl. In Noord-Limburg kan contact opgenomen worden met de desbetreffende gemeente of het UWV. We maken er graag samen werk van!

Ervaringen

alle ervaringen