.
shutterstock_513383905_219_ervaring zoon blowt.jpg

Mijn zoon van 17 blowt regelmatig

Ik kwam er een tijdje geleden achter dat mijn zoon Rens van 17 regelmatig blowt. Ik heb verschillende pogingen gedaan om hem te laten stoppen. Het contact tussen ons verliep echter steeds moeilijker.

shutterstock_187860329_94e_ervaring spanningen slecht slapen.jpg

Door spanningen sliep ik heel slecht

Door spanningen op mijn werk, merkte ik dat ik thuis een korter lontje kreeg. Mijn vrouw sprak me hier wel op aan, maar ik wuifde het weg. Na een aantal weken ging ik ook slechter slapen.

shutterstock_415187491_2ca_ervaringen straatvrees.jpg

Ik durfde bijna niet meer naar buiten

Het is geen kwestie van niet naar buiten willen of "even doorbijten". Ik kreeg akelige paniekaanvallen. Ze overkwamen me en ik had er geen invloed op. Het is alsof je geen lucht krijgt en flauwvalt.

shutterstock_629985473_ba2_ervaring alcoholverslaafd.jpg

De alcoholverslaving beheerste mijn leven

Op jonge leeftijd kwam ik erachter dat ik van alcohol mondiger werd en rustiger tijdens momenten van stress. Jarenlang functioneerde ik normaal terwijl ik stevig dronk. Ik werkte aan mijn carrière.

shutterstock_577128712_ed7_ervaring autisme.jpg

Ik heb het syndroom van Asperger

Mijn ouders merkten vroeger al dat ik me anders gedroeg dan leeftijdsgenootjes. Ik was extreem geïnteresseerd in biologie. Met sociale contacten leggen had ik het erg moeilijk.

shutterstock_192855389_75b_ervaring borderline.jpg

Puzzelstukjes vielen op hun plek

Toen ik 22 was kreeg ik nare gedachten, ik was niet vooruit te branden. Ik voelde me een ontzettende nietsnut en huilde heel veel. Ik snapte soms ook helemaal niets van mezelf.

shutterstock_510968512_62b_ervaring psychiatrie in de familie.jpg

Remy herstelt van een psychose

Remy is ziek. Hij heeft een psychose gehad waarvan hij nu aan het herstellen is. Hij woont daarom weer thuis. We zien zijn wereldje kleiner worden, onder andere omdat hij zich opsluit op zijn kamer.

shutterstock_1036437376_d80_ervaring depressief.jpg

Ik had helemaal nergens meer zin in

Door een reeks nare gebeurtenissen, waaronder de onverwachte dood van mijn vader en mijn bedrijf dat niet lekker liep, werd ik depressief. Niet zomaar een dipje. Ik zag het leven niet meer zitten.

shutterstock_27459559_e91_ervaring dwang.jpg

Hoe smetvrees mijn leven beheerst

Ik ben sinds kort in behandeling voor mijn dwangstoornis. Alles wat ik bezit moet ik steeds opnieuw schoonmaken. Mijn auto, mijn huis en de meubels, mijn kleding. Het bed verschoon ik iedere dag.

shutterstock_736061770_7da_ervaring suicidaliteit.jpg

Ik had vaak gedachten over zelfdoding

Ik had het thuis niet zo fijn. We zijn nooit een hecht gezin geweest, er werd niet over gevoelens of emoties gepraat. Mijn vader was agressief en mijn moeder dronk regelmatig best veel.