Vanaf vandaag 9 oktober luister je naar de vijfde en laatste aflevering van onze podcast Helemaal Mentaal. En die staat in het teken van eenzaamheid...
Gemeente Venray zet zich actief in om mensen met dementie zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Samen met de organisaties Venray Dementievriendelijk en Alzheimer Nederland hebben zij een convenant opgesteld. Vincent van Gogh is één van de organisaties die dit convenant mede ondertekend heeft.
De nieuwste aflevering van onze podcast Helemaal Mentaal staat in het teken van angst en angstproblemen. En voor podcasthost Els komt dat erg dichtbij. Zij kampte zelf namelijk met een angststoornis. Samen met mede-host Hein, en met hun twee gasten, ontdekken we wat een angststoornis precies is en wat helpt als je angsten ervaart. Luister de podcast vanaf vandaag in je favoriete podcast-app!
Het gaat regelmatig mis met middelengebruik onder jongeren. Verslaving aan middelen of bijvoorbeeld gamen komt dikwijls voor. Daarom spreken Hein (25) en Els (29) in de nieuwste aflevering van de podcast Helemaal Mentaal over verslaving. Vanaf vandaag (25 september) is de aflevering te luisteren via je favoriete podcastkanalen!
Nieuwe aflevering van podcast Helemaal Mentaal over somberheid & depressie!
Prestatiedruk ervaren we allemaal wel eens. Dat is niet erg, soms presteer je er zelfs beter van. Maar zodra prestatiedruk je keer op keer belemmert, kan het tot mentale klachten leiden. In de eerste aflevering van de podcast Helemaal Mentaal delen onze preventiewerkers Els (29) en Hein (25) hun eigen struggles met prestatiedruk. Én zoeken ze antwoord op de vraag hoe je als jongere op een gezonde manier met prestatiedruk om kunt gaan. Luister hier de eerste aflevering van onze podcast Helemaal Mentaal over prestatiedruk!
Dit weekend doen onze hardlopende collega’s mee aan de Socialrun, een estafetteloop met als doel om sociale inclusie van mensen met psychische kwetsbaarheden te bevorderen. Onze Vincent van Gogh-runners (inclusief hardlopers van Pactum jeugd- en opvoedhulp) en andere deelnemende teams leggen in 48 uur een afstand van maar liefst 555 kilometer af.
De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. Ze kampen steeds vaker met stress, eenzaamheid en somberheid. Om jongeren te helpen hun mentale gezondheid op peil te houden, lanceren preventiewerkers van Vincent van Gogh op 18 september 2024 de podcast Helemaal Mentaal.
Extra aandacht voor Kinderen van Ouders met Psychische en/of VerslavingsProblemen (KOPP/KOV)… dat was het doel van de expositieweken ‘Kind van’ die we samen met Gemeente Weert organiseerden in april van dit jaar. We zijn ontzettend trots dat we samen deze problematiek bespreekbaar konden maken, zodat kinderen en ouders de aandacht krijgen die ze verdienen. Bekijk hier de aftermovie van de geslaagde expositieweken.
Cliënten bij Vincent van Gogh kunnen vanaf nu nieuwe mensen ontmoeten via Durfjijmetmij.nl. Ontvang je zorg of behandeling van ons en vind je het soms lastig om vrienden, een date of kennissen te vinden op andere ontmoetingssites? Dan kan je vanaf nu laagdrempelig nieuwe mensen ontmoeten via dé ontmoetingssite voor mensen met psychiatrische of psychosociale problematiek Durfjijmetmij.nl!
Onze preventiewerkers zijn op zoek naar deelnemers voor een onderzoek naar Less Depress, het programma voor onderwijsprofessionals over omgaan met depressie en suïcide bij leerlingen. Ben je docent in het voortgezet onderwijs in Noord- of Midden-Limburg en wil je weten wat jij kunt doen om mentale klachten, zoals depressieve en/of suïcidale klachten, bespreekbaar te maken en je leerlingen te helpen? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Wil je werken aan je mentale gezondheid om te voorkomen dat psychische klachten verergeren? Of is er iemand in je naaste omgeving die met psychische problemen of verslaving kampt en wil je diegene steunen terwijl je zelf mentaal overeind blijft? Doe dan mee aan een van onze preventiecursussen vanaf september/oktober 2024!
‘Verwarde personen’; je leest er vaak over in de media. Mensen in psychiatrische nood komen terecht in de acute geestelijke gezondheidszorg (ggz). Eén van de afdelingen waar Vincent van Gogh acute ggz biedt, is de Crisis Intensieve Behandelunit (CIBU). Een gesloten afdeling waar de crisis zoveel mogelijk wordt gestabiliseerd en een start gemaakt met het herstel van de cliënt. Dat gaat - zoals veel dingen - met vallen en opstaan. ‘Vallen’ gaat soms gepaard met agressie en fysiek geweld. De ggz-medewerkers kunnen dan waar nodig hulp van de politie inschakelen.
Het FACT team van ons gebiedsteam in Blerick werkt mee aan het RE.PROCESS onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Gedragswetenschapper Nelly Dorssers is één van de daarvoor opgeleide RE.PROCESS therapeuten van het gebiedsteam en ziet de goede resultaten die RE.PROCESS oplevert voor cliënten met de diagnose psychose en trauma.
Ingeborg Kiers (klinisch psycholoog en expertiseleider Centrum voor Angst & Dwang) ontwikkelde samen met Irka Huisman (GZ-psycholoog bij Centiv) Re-Focus. Dat is een kortdurende, geprotocolleerde groeps-schematherapie. Vervolgens deed zij een pilot study naar de effectiviteit van dit nieuwe, innovatieve behandelaanbod.
Sinds eind februari werken gebiedsteam Venray en Verslavingszorg vanuit hun nieuwe locatie aan de Leunseweg in Venray. Vorige week donderdag ontvingen de collega’s zo’n 70 huisartsen, POH’s, gemeente vertegenwoordigers en andere zorgprofessionals uit hun netwerk.
Op dit moment wordt er in Google Maps via een account uit onze naam gechat. Wij zijn dit echter niet! Vincent van Gogh maakt geen gebruik van de chatfunctie in Google Maps. We waarschuwen mensen via onze (online) kanalen over deze valse Google Maps-chat.
Betekenisvol wonen, werken en leven stond vorige week centraal tijdens de inspiratiesessie. Een thema dat veel mensen aanspreekt, getuige de uitpuilende kapel in het Dienstencentrum. Alle deelnemers droegen actief bij aan het samenbrengen van de behoeften die er leven.
We tellen af naar de Inspiratiesessie van Servaas Vitaal! Donderdag is het zover, het programma zit boordevol inspiratie, ontmoeten en samen stil staan bij wat betekenisvol is in het wonen, werken en leven in de langdurige zorg. * Heb je je aangemeld? Top! We zien je graag vanaf 10.45 binnenlopen bij Kapel 7 in het Dienstencentrum. Voel je vrij om ook collega’s, familie , naasten of andere mensen mee te nemen. * Denk je nu: daar wil ik ook bij zijn? Geen probleem, meld je nog aan en dan zien we je donderdag.
Binnen Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid (VvG) beschikken we sinds 1989 over een erkende opleiding psychiatrie. Afgelopen jaren is hard gewerkt aan vernieuwing van onze opleidingen psychiatrie en klinische geriatrie en dat werpt nu zijn vruchten af. Na uitgebreide visitaties, zijn beide opleidingen voor onbepaalde tijd erkend.
“Iemand hoefde maar naar me te kijken en ik werd al boos. Tijdens mijn behandeling met de AMBIT-werkwijze mocht de boosheid er zijn en hoefde ik die kant van mezelf niet weg te stoppen. Zo kwam ik ook voorbíj die boosheid en kwamen mijn zachte kanten naar boven.” Hoe mooi en helpend kan AMBIT zijn voor cliënten met psychische klachten! Dit ervaringsverhaal vertelde een voormalig cliënt, inmiddels zelf werkzaam in de zorg, tijdens ons congres ‘AMBIT in de praktijk’ op dinsdag 26 maart 2024. Een congres over de AMBIT-werkwijze die zorgmedewerkers én cliënten helpt om het mentaliserend vermogen te behouden bij ernstig complexe problematiek.
Ggz-organisaties Vincent van Gogh (VvG) en MET ggz implementeren vanaf 2 april 2024 gezamenlijk een rechtstreeks telefoonnummer voor verwijzers rondom hulp bij psychiatrische crisisvragen. Een gespecialiseerde ggz-medewerker beoordeelt of daadwerkelijk sprake is van een psychiatrische crisis of dat er andere passende hulp nodig is.
Om netwerkzorg rond mentale gezondheid in de praktijk te brengen, werd in 2021 een landelijk doorbraakproject gestart waarin verschillende regio’s aan de slag zijn gegaan met het implementeren van netwerkzorg. De thuisbegeleiders van Vincent Thuisbegeleiding Midden-Limburg is één van de deelnemende teams. Afgelopen donderdag 21 maart deelden ze hun ervaringen met netwerkzorg tijdens het congres ‘Netwerkzorg & Mentale Gezondheid 2024’.
In Nederland groeit 1 op de 4 kinderen op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen (‘KOPP/KOV’). Om het taboe te doorbreken en extra aandacht te vragen voor deze kinderen organiseren ggz-organisatie Vincent van Gogh en gemeente Weert van 2 tot en met 22 april de expositieweken ‘Kind van’.
Onder het motto ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’ liep Hanneke van Essen, algemeen directeur bij de Nationale Ombudsman, onlangs een dagje mee met bemoeizorgers Anja en Richard van TeamBZ. Zij bieden bemoeizorg aan mensen over wie zorgen zijn, maar die zelf geen hulp vragen of aannemen. Bemoeizorgers motiveren mensen om hulp aan te nemen en helpen ze op weg naar passende hulp of zorg. Hanneke: “Ik vind het belangrijk om niet alleen vanuit een kantoor te werken, maar ook nieuwsgierig te zijn naar wat er buiten ons kantoor gebeurt. Door een dag mee te lopen en te zien wat het werk bij bemoeizorg concreet inhoudt en door te spreken met Anja en Richard over hun werk heb ik belangrijke inzichten opgedaan.”
Heb je een indicatie voor behandeling van een angst- of dwangstoornis? Neem dan contact op met je behandelaar, want op dit moment is er geen wachtlijst bij ons Centrum voor Angst & Dwang. Wie weet ontmoeten we elkaar snel, het Centrum voor Angst & Dwang staat voor je klaar!
Werk jij als professional of vrijwilliger met kinderen? En wil je leren hoe je kinderen van ouders met psychische klachten professioneel kan ondersteunen? Neem dan deel aan het gratis minisymposium KOPP/KOV (Kinderen van Ouders met Psychische en/of Verslavingsproblemen) op donderdag 18 april 2024 in Weert. De inschrijving is nu geopend!
Denk mee over hoe betekenisvol wonen, werken of leven op Servaashof er voor jou en anderen uit ziet. Dat is een belangrijk thema binnen Servaas Vitaal, waarin we samen werken aan de ggz van de toekomst. Inloop is vanaf 10.45 in het Dienstencentrum op Servaashof. Van 11.00 uur tot 15.00 uur is er een afwisselend, interactief het programma. Tijdens de lunch is er ruim de tijd om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen.
1 op de 5 Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar heeft het afgelopen jaar gevapet. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat twee derde van de jongeren die maandelijks vapet ook gewone sigaretten rookt.Tijd voor actie dus! Daarom organiseren preventiewerkers van Vincent van Gogh de talkshow 'Vapen: Daar zit een luchtje aan!' op woensdag 3 april 2024 om 19:30u tot 20:30u.
Kom jij in je omgeving, in de wijk of tijdens je (vrijwilligers)werk mensen tegen met mentale problemen? Dan is de training Samen Sterk in de Wijk iets voor jou. Tijdens het gratis webinar op donderdag 28 maart 2024 tussen 12.00 en 13.00 uur krijg je een voorproefje van de training en kom je meer te weten over de ervaringen vanuit trainingen en een ervaringsdeskundige. Schrijf je in en ervaar wat Samen Sterk in de Wijk voor jouw gemeente of wijk kan betekenen!
In Nederland groeit 1 op de 4 kinderen op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen (‘KOPP/KOV’). Opgroeien met een ouder die psychische klachten ervaart of een verslaving heeft, kan levenslang impact hebben op kinderen. Bij ons gratis minisymposium KOPP/KOV op donderdag 18 april 2024 van 13.00 tot 17.00 uur in Weert geven we jou als professional of vrijwilliger inzicht in de moeilijkheden die kinderen van ouders met psychische klachten ervaren. Én we bieden je handvatten om ‘kinderen van’ te ondersteunen.
Na het besluit van het Laurentius Ziekenhuis om de PAAZ te sluiten, is er door het ziekenhuis overlegd met collega-zorginstellingen over de continuïteit van zorg voor psychiatrische patiënten in de regio. Voor het borgen van de acute zorg is een plan opgesteld. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de klinische (opname) en poliklinische zorg voor psychiatrische patiënten. De klinische afdeling van de PAAZ sluit per 1 maart.
Om de zorg en ondersteuning voor de inwoners van de regio Noord-Limburg nu en in de toekomst op een juiste manier te organiseren, hebben zeven zorgorganisaties waaronder Vincent van Gogh de handen ineengeslagen. Samen zijn zij een regioprogramma gestart om de opgaven waar Noord-Limburg voor staat, aan te pakken. Eén van de daaruit ontstane producten is een traineeship voor verzorgenden IG en verpleegkundigen.
Een delegatie psychologen en onderzoekers van het Centrum voor Neuropsychiatrie en het Centrum voor Korsakov, beide topklinische centra van Vincent van Gogh, bezocht het congres van de International Neuropsychological Society, van 14 t/m 17 februari in New York.
De inschrijving voor het congres AMBIT in de praktijk op dinsdag 26 maart 2024 is geopend! Tijdens dit congres gaan we samen aan de slag om complex gedrag beter te begrijpen en het mentaliserend vermogen te behouden. Bekijk het programma en schrijf je in.
Op donderdag 1 februari was wethouder Michèle Ferrière van de gemeente Weert op werkbezoek bij Vincent van Gogh (VvG), samen met haar collega’s Merel Ghijsen (beleidsmedewerker), Carina Doensen (teamleider WMO) en Maartje Verlaek (Ketenregisseur). Zij werden door medewerkers van VvG meegenomen op een aantal inhoudelijke thema’s.
Vastelaovend is een geweldige ervaring voor jong en oud. Als ouder heb je een grote invloed op de ontwikkeling van jouw kind. Het gedrag dat jij als ouder laat zien speelt hierbij een grote rol. Doordat kinderen nog niet de volledige controle hebben over hun gedrag zien zij jouw gedrag als voorbeeld. Ben je dus bewust van jouw eigen invloed.
Wil je werken aan je mentale gezondheid om te voorkomen dat psychische klachten verergeren? Of is er iemand in je naaste omgeving die met psychische problemen of verslaving kampt en wil je diegene steunen terwijl je zelf mentaal overeind blijft? Doe dan mee aan een van onze preventiecursussen vanaf februari/maart 2024! Voor verwijzers en collega-zorgprofessionals: maak cliënten en naasten gerust attent op deze preventiecursussen.
Save the date voor ggz-professionals! Op dinsdag 26 maart 2024 organiseren Vincent van Gogh, Altrecht en AMBIT-Expertise het congres 'AMBIT in de praktijk'. Samen gaan we tijdens het congres aan de slag om complex gedrag beter te begrijpen en het mentaliserend vermogen te behouden.
“Iedereen doet het!” Hoor jij dit ook vaker van je puber? En wil je weten hoe je het gesprek op een fijne manier voert? Kijk en chat dan mee tijdens de uitzending ‘Over de grens: praten met je puber over alcohol en seksualiteit’ van Vincent van Gogh en GGD Limburg Noord op dinsdag 30 januari van 19.30 tot 20.30 uur.
BlueMonday komt er weer aan. Depressie- en suïcidepreventie bij jongeren is nu misschien wel relevanter dan ooit. Jij kunt als professional écht het verschil maken voor jongeren die met deze psychische klachten rondlopen! Op maandag 22 januari 2024 van 16.00u-17.00u verzorgen onze preventiewerkers daarom een gratis webinar voor professionals: ‘Less Depress’.
Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Dat betekent dat je tot 31 december 2023 de tijd hebt om van zorgverzekeraar te veranderen. Wij hebben voor 2024 contracten kunnen afsluiten met de volgende zorgverzekeraars: VGZ, CZ, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid, ASR, Salland (voorheen ENO), Menzis, DSW, ONVZ, Caresq en alle onderliggende labels.
Hoewel het lachgasgebruik onder jongeren sinds het verbod van 1 januari is afgenomen, blijft het gebruik in de auto. Om de sociale norm te zetten dat het niet normaal is met lachgas te rijden, voert TeamAlert campagne onder het motto ‘Rij ballonvrij – Word geen clown in het verkeer’. Onze preventiecollega’s adviseerden in de werkgroep Middelengebruik in het verkeer over de campagne en deelden tips vanuit hun ervaring met jongeren.
Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Dat betekent dat je tot 31 december 2023 de tijd hebt om van zorgverzekeraar te veranderen. Wij hebben voor 2024 contracten kunnen afsluiten met de volgende zorgverzekeraars: VGZ, CZ, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid, ASR, Salland (voorheen ENO), Menzis, DSW en ONVZ en alle onderliggende labels.
Werk je met kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen en met hun ouders (KOPP/KOV)? Wil je weten wat psycho-educatie voor deze doelgroep inhoudt, waarom het belangrijk is om dit binnen gezinnen toe te passen en hoe je dit dan doet? Volg dan het gratis webinar ‘Psycho-educatie voor KOPP/KOV-gezinnen’ op maandag 18 december van 12.30 tot 13.30 uur.
Willem Eikelboom, sinds januari senioronderzoeker bij het Korsakovcentrum en PIOG bij VIGO, promoveerde vorig jaar op gedragsproblemen bij mensen met dementie. Voor zijn publiekssamenvatting ontving hij van Alzheimer Nederland de Proefschriftprijs.