Shutterstock 1648982590

Als herboren door RE.PROCESS

Het FACT team van ons gebiedsteam in Blerick werkt mee aan het RE.PROCESS onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Gedragswetenschapper Nelly Dorssers is één van de daarvoor opgeleide RE.PROCESS therapeuten van het gebiedsteam en ziet de goede resultaten die RE.PROCESS oplevert voor cliënten met de diagnose psychose en trauma.

240617 Groepstherapie

Veelbelovende resultaten kortdurende groep-schematherapie Re-Focus

Ingeborg Kiers (klinisch psycholoog en expertiseleider Centrum voor Angst & Dwang) ontwikkelde samen met Irka Huisman (GZ-psycholoog bij Centiv) Re-Focus. Dat is een kortdurende, geprotocolleerde groeps-schematherapie. Vervolgens deed zij een pilot study naar de effectiviteit van dit nieuwe, innovatieve behandelaanbod.

Foto Valse Chatbijgescneden (1)

Let op: valse Google Maps-chat uit naam van Vincent van Gogh

Op dit moment wordt er in Google Maps via een account uit onze naam gechat. Wij zijn dit echter niet! Vincent van Gogh maakt geen gebruik van de chatfunctie in Google Maps. We waarschuwen mensen via onze (online) kanalen over deze valse Google Maps-chat.

Boekje Bewerkt

Terugblik op een geslaagde inspiratiesessie Servaas Vitaal

Betekenisvol wonen, werken en leven stond vorige week centraal tijdens de inspiratiesessie. Een thema dat veel mensen aanspreekt, getuige de uitpuilende kapel in het Dienstencentrum. Alle deelnemers droegen actief bij aan het samenbrengen van de behoeften die er leven.

240425 Inspiratiemiddag Servaas Vitaal DEF

We tellen af naar de Inspiratiesessie van Servaas Vitaal! Donderdag is het zover, het programma zit boordevol inspiratie, ontmoeten en samen stil staan bij wat betekenisvol is in het wonen, werken en leven in de langdurige zorg.  * Heb je je aangemeld? Top! We zien je graag vanaf 10.45 binnenlopen bij Kapel 7 in het Dienstencentrum. Voel je vrij om ook collega’s, familie , naasten of andere mensen mee te nemen. * Denk je nu: daar wil ik ook bij zijn? Geen probleem, meld je nog aan en dan zien we je donderdag.

20240325 Erkenning Opleiding Pscychiatrie JK Afb

Opleidingen psychiatrie en klinische geriatrie opnieuw erkend

Binnen Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid (VvG) beschikken we sinds 1989 over een erkende opleiding psychiatrie. Afgelopen jaren is hard gewerkt aan vernieuwing van onze opleidingen psychiatrie en klinische geriatrie en dat werpt nu zijn vruchten af. Na uitgebreide visitaties, zijn beide opleidingen voor onbepaalde tijd erkend.

Foto

Kennisdeling tijdens congres AMBIT in de praktijk

“Iemand hoefde maar naar me te kijken en ik werd al boos. Tijdens mijn behandeling met de AMBIT-werkwijze mocht de boosheid er zijn en hoefde ik die kant van mezelf niet weg te stoppen. Zo kwam ik ook voorbíj die boosheid en kwamen mijn zachte kanten naar boven.” Hoe mooi en helpend kan AMBIT zijn voor cliënten met psychische klachten! Dit ervaringsverhaal vertelde een voormalig cliënt, inmiddels zelf werkzaam in de zorg, tijdens ons congres ‘AMBIT in de praktijk’ op dinsdag 26 maart 2024. Een congres over de AMBIT-werkwijze die zorgmedewerkers én cliënten helpt om het mentaliserend vermogen te behouden bij ernstig complexe problematiek.

20240321 Congres Netwerkzorg

Thuisbegeleiders Vincent van Gogh delen tijdens congres hun ervaringen met netwerkzorg

Om netwerkzorg rond mentale gezondheid in de praktijk te brengen, werd in 2021 een landelijk doorbraakproject gestart waarin verschillende regio’s aan de slag zijn gegaan met het implementeren van netwerkzorg. De thuisbegeleiders van Vincent Thuisbegeleiding Midden-Limburg is één van de deelnemende teams. Afgelopen donderdag 21 maart deelden ze hun ervaringen met netwerkzorg tijdens het congres ‘Netwerkzorg & Mentale Gezondheid 2024’.

20230821 103844

Wees welkom bij de expositieweken 'Kind van' in Weert

In Nederland groeit 1 op de 4 kinderen op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen (‘KOPP/KOV’). Om het taboe te doorbreken en extra aandacht te vragen voor deze kinderen organiseren ggz-organisatie Vincent van Gogh en gemeente Weert van 2 tot en met 22 april de expositieweken ‘Kind van’.

Afbeelding1 (1)

Directeur Nationale Ombudsman loopt mee met bemoeizorgers TeamBZ

Onder het motto ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’ liep Hanneke van Essen, algemeen directeur bij de Nationale Ombudsman, onlangs een dagje mee met bemoeizorgers Anja en Richard van TeamBZ. Zij bieden bemoeizorg aan mensen over wie zorgen zijn, maar die zelf geen hulp vragen of aannemen. Bemoeizorgers motiveren mensen om hulp aan te nemen en helpen ze op weg naar passende hulp of zorg. Hanneke: “Ik vind het belangrijk om niet alleen vanuit een kantoor te werken, maar ook nieuwsgierig te zijn naar wat er buiten ons kantoor gebeurt. Door een dag mee te lopen en te zien wat het werk bij bemoeizorg concreet inhoudt en door te spreken met Anja en Richard over hun werk heb ik belangrijke inzichten opgedaan.”

Remy

Geen wachttijd voor Centrum voor Angst & Dwang

Heb je een indicatie voor behandeling van een angst- of dwangstoornis? Neem dan contact op met je behandelaar, want op dit moment is er geen wachtlijst bij ons Centrum voor Angst & Dwang. Wie weet ontmoeten we elkaar snel, het Centrum voor Angst & Dwang staat voor je klaar!

Minisymposium KOPPKOV

Inschrijving minisymposium KOPP/KOV geopend

Werk jij als professional of vrijwilliger met kinderen? En wil je leren hoe je kinderen van ouders met psychische klachten professioneel kan ondersteunen? Neem dan deel aan het gratis minisymposium KOPP/KOV (Kinderen van Ouders met Psychische en/of Verslavingsproblemen) op donderdag 18 april 2024 in Weert. De inschrijving is nu geopend!

182 Vitalzone Huisstijl Model NL WINST

Inspiratiemiddag Servaas Vitaal | 25 april

Denk mee over hoe betekenisvol wonen, werken of leven op Servaashof er voor jou en anderen uit ziet. Dat is een belangrijk thema binnen Servaas Vitaal, waarin we samen werken aan de ggz van de toekomst. Inloop is vanaf 10.45 in het Dienstencentrum op Servaashof. Van 11.00 uur tot 15.00 uur is er een afwisselend, interactief het programma. Tijdens de lunch is er ruim de tijd om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen.

Webinar Vapen (2)

Talkshow Vapen: daar zit een luchtje aan!

1 op de 5 Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar heeft het afgelopen jaar gevapet. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat twee derde van de jongeren die maandelijks vapet ook gewone sigaretten rookt.Tijd voor actie dus! Daarom organiseren preventiewerkers van Vincent van Gogh de talkshow 'Vapen: Daar zit een luchtje aan!' op woensdag 3 april 2024 om 19:30u tot 20:30u.

Beeldmerk Samen Sterk In De Wijk Met Achtergrond PNG

Webinar Samen Sterk in de Wijk op 28 maart

Kom jij in je omgeving, in de wijk of tijdens je (vrijwilligers)werk mensen tegen met mentale problemen? Dan is de training Samen Sterk in de Wijk iets voor jou. Tijdens het gratis webinar op donderdag 28 maart 2024 tussen 12.00 en 13.00 uur krijg je een voorproefje van de training en kom je meer te weten over de ervaringen vanuit trainingen en een ervaringsdeskundige. Schrijf je in en ervaar wat Samen Sterk in de Wijk voor jouw gemeente of wijk kan betekenen!

Minisymposium KOPPKOV

Minisymposium KOPP/KOV in Weert

In Nederland groeit 1 op de 4 kinderen op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen (‘KOPP/KOV’). Opgroeien met een ouder die psychische klachten ervaart of een verslaving heeft, kan levenslang impact hebben op kinderen. Bij ons gratis minisymposium KOPP/KOV op donderdag 18 april 2024 van 13.00 tot 17.00 uur in Weert geven we jou als professional of vrijwilliger inzicht in de moeilijkheden die kinderen van ouders met psychische klachten ervaren. Én we bieden je handvatten om ‘kinderen van’ te ondersteunen.

Borging psychiatrische zorg in regio Midden-Limburg na sluiting PAAZ Roermond

Na het besluit van het Laurentius Ziekenhuis om de PAAZ te sluiten, is er door het ziekenhuis overlegd met collega-zorginstellingen over de continuïteit van zorg voor psychiatrische patiënten in de regio. Voor het borgen van de acute zorg is een plan opgesteld. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de klinische (opname) en poliklinische zorg voor psychiatrische patiënten. De klinische afdeling van de PAAZ sluit per 1 maart.

RBO002.1.9 Facebook Linkedin 2

Uniek traineeship voor verpleegkundigen en verzorgenden in Noord-Limburg

Om de zorg en ondersteuning voor de inwoners van de regio Noord-Limburg nu en in de toekomst op een juiste manier te organiseren, hebben zeven zorgorganisaties waaronder Vincent van Gogh de handen ineengeslagen. Samen zijn zij een regioprogramma gestart om de opgaven waar Noord-Limburg voor staat, aan te pakken. Eén van de daaruit ontstane producten is een traineeship voor verzorgenden IG en verpleegkundigen.

240219 Topklinische Centra Vincent Van Gogh Op Congres INS

Topklinische centra Vincent van Gogh op congres INS

Een delegatie psychologen en onderzoekers van het Centrum voor Neuropsychiatrie en het Centrum voor Korsakov, beide topklinische centra van Vincent van Gogh, bezocht het congres van de International Neuropsychological Society, van 14 t/m 17 februari in New York.

Ambit

Inschrijving congres 'AMBIT in de praktijk' geopend

De inschrijving voor het congres AMBIT in de praktijk op dinsdag 26 maart 2024 is geopend! Tijdens dit congres gaan we samen aan de slag om complex gedrag beter te begrijpen en het mentaliserend vermogen te behouden. Bekijk het programma en schrijf je in.

20240206 Werkbezoek Wethouder Weert

Wethouder op bezoek bij Vincent van Gogh in Weert

Op donderdag 1 februari was wethouder Michèle Ferrière van de gemeente Weert op werkbezoek bij Vincent van Gogh (VvG), samen met haar collega’s Merel Ghijsen (beleidsmedewerker), Carina Doensen (teamleider WMO) en Maartje Verlaek (Ketenregisseur). Zij werden door medewerkers van VvG meegenomen op een aantal inhoudelijke thema’s.

Drinken

'Zeen drinke. Duit drinke. Óngersjat dien eige invlood neet.'

Vastelaovend is een geweldige ervaring voor jong en oud. Als ouder heb je een grote invloed op de ontwikkeling van jouw kind. Het gedrag dat jij als ouder laat zien speelt hierbij een grote rol. Doordat kinderen nog niet de volledige controle hebben over hun gedrag zien zij jouw gedrag als voorbeeld. Ben je dus bewust van jouw eigen invloed.

Preventiecursussen Febmaart 2024

Preventiecursussen vanaf februari/maart 2024

Wil je werken aan je mentale gezondheid om te voorkomen dat psychische klachten verergeren? Of is er iemand in je naaste omgeving die met psychische problemen of verslaving kampt en wil je diegene steunen terwijl je zelf mentaal overeind blijft? Doe dan mee aan een van onze preventiecursussen vanaf februari/maart 2024! Voor verwijzers en collega-zorgprofessionals: maak cliënten en naasten gerust attent op deze preventiecursussen.

Ambit

Congres 'AMBIT in de praktijk' op 26 maart

Save the date voor ggz-professionals! Op dinsdag 26 maart 2024 organiseren Vincent van Gogh, Altrecht en AMBIT-Expertise het congres 'AMBIT in de praktijk'. Samen gaan we tijdens het congres aan de slag om complex gedrag beter te begrijpen en het mentaliserend vermogen te behouden.

Ontwerp Zonder Titel (7)

'Over de grens': uitzending met live chat over pubers op 30 januari

“Iedereen doet het!” Hoor jij dit ook vaker van je puber? En wil je weten hoe je het gesprek op een fijne manier voert? Kijk en chat dan mee tijdens de uitzending ‘Over de grens: praten met je puber over alcohol en seksualiteit’ van Vincent van Gogh en GGD Limburg Noord op dinsdag 30 januari van 19.30 tot 20.30 uur.

F1b22d7b 8B48 4Ba7 864C 1989D2a7123b

Gratis webinar Less Depress voor professionals op 22 januari

BlueMonday komt er weer aan. Depressie- en suïcidepreventie bij jongeren is nu misschien wel relevanter dan ooit. Jij kunt als professional écht het verschil maken voor jongeren die met deze psychische klachten rondlopen! Op maandag 22 januari 2024 van 16.00u-17.00u verzorgen onze preventiewerkers daarom een gratis webinar voor professionals: ‘Less Depress’.

Knipsel (2)

Contracten zorgverzekeraars 2024

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Dat betekent dat je tot 31 december 2023 de tijd hebt om van zorgverzekeraar te veranderen. Wij hebben voor 2024 contracten kunnen afsluiten met de volgende zorgverzekeraars: VGZ, CZ, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid, ASR, Salland (voorheen ENO), Menzis, DSW, ONVZ, Caresq en alle onderliggende labels.

1702029376088

Rij ballonvrij – Word geen clown in het verkeer

Hoewel het lachgasgebruik onder jongeren sinds het verbod van 1 januari is afgenomen, blijft het gebruik in de auto. Om de sociale norm te zetten dat het niet normaal is met lachgas te rijden, voert TeamAlert campagne onder het motto ‘Rij ballonvrij – Word geen clown in het verkeer’. Onze preventiecollega’s adviseerden in de werkgroep Middelengebruik in het verkeer over de campagne en deelden tips vanuit hun ervaring met jongeren.

Knipsel (2)

Contracten zorgverzekeraars 2024 - 18 december 2024

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Dat betekent dat je tot 31 december 2023 de tijd hebt om van zorgverzekeraar te veranderen. Wij hebben voor 2024 contracten kunnen afsluiten met de volgende zorgverzekeraars: VGZ, CZ, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid, ASR, Salland (voorheen ENO), Menzis, DSW en ONVZ en alle onderliggende labels.

Knipsel (1)

Psycho-educatie voor KOPP/KOV-gezinnen: gratis webinar voor professionals

Werk je met kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen en met hun ouders (KOPP/KOV)? Wil je weten wat psycho-educatie voor deze doelgroep inhoudt, waarom het belangrijk is om dit binnen gezinnen toe te passen en hoe je dit dan doet? Volg dan het gratis webinar ‘Psycho-educatie voor KOPP/KOV-gezinnen’ op maandag 18 december van 12.30 tot 13.30 uur.

Willem Eikelboom Proefschriftprijs Geknipt (002)

Jonge wetenschapper Vincent van Gogh wint Proefschriftprijs

Willem Eikelboom, sinds januari senioronderzoeker bij het Korsakovcentrum en PIOG bij VIGO, promoveerde vorig jaar op gedragsproblemen bij mensen met dementie. Voor zijn publiekssamenvatting ontving hij van Alzheimer Nederland de Proefschriftprijs.