Plusmin

Iemand met een bipolaire stoornis kent vaak (extreem) hoge pieken en (extreem) diepe dalen.

Laurens kan dit beamen. Hij kent manische perioden waarin hij met zijn hoofd in de wolken loopt, nauwelijks slaapt en zich onverslaanbaar voelt. Impulsief voert hij acties uit waar hij spijt van krijgt. Zo reed hij tijdens zijn tweede manische periode, in plaats van naar zijn werk, naar Milaan om dure maatpakken te kopen omdat hij ervan overtuigd was een dikke promotie binnen te slepen. Hij boekte een hotel en gaf een paar dagen lang bakken met geld uit. Hij vergat zijn leven thuis en liet niemand wat horen. Dit kwam hem -letterlijk en figuurlijk- duur te staan. Op zijn werk, maar ook thuis met zijn vriendin, ontstonden (relationele en financiële) problemen. Tijdens zijn depressieve perioden heeft Laurens weinig zin in het leven, hij is lusteloos, eet overmatig, vermijdt familie, vrienden en collega’s en slaapt zo’n 11 uur per nacht.

Bipolaire stoornis

Een bipolaire stoornis is niet te genezen, maar door gespecialiseerde behandeling kunnen mensen een redelijk normaal leven leiden. Een combinatie van therapie en medicijnen heeft voor Laurens geresulteerd in al jaren durende stabiele periode. Wat wij vaak zien bij onze stabiele bipolaire patiënten, zoals Laurens, is terugval. Dit is kenmerkend voor een bipolaire stoornis. Mensen krijgen gedurende hun leven gemiddeld acht à tien keer een terugval. De app Plusmin die (gestabiliseerde) helpt mensen met een bipolaire stoornis om in de toekomst een crisis te voorkomen, en creëert een betere kwaliteit van leven.

Zelfregietool

De demoversie van de app is klaar en werd zeer positief getoetst door ervaringsdeskundigen en POH-GGZ, die evenals behandelaren ook in de ontwikkelingsfase nauw betrokken waren. De app gaan we tijdens de behandeling al inzetten. De behandelaar legt uit hoe de app werkt en vult samen met de cliënt het signaleringsplan in de app in. Het signaleringsplan is niet nieuw en wordt in huidige behandeling al toegepast. Wat ook al wordt toegepast is de life chart meter (stemmingsmeter). Wat wel nieuw én uniek is, is dat de app het signaleringsplan en de life chart meter aan elkaar koppelt en de cliënt op deze manier (lange-termijn) inzicht geeft in de verbanden tussen deze twee functies. Relaties tussen bijvoorbeeld stemming en slapen worden duidelijk en op termijn kunnen hier verbanden en ‘acties-reacties’ uitgehaald worden waar op geacteerd kan worden.

Als het na de behandeling fout dreigt te gaan -wat duidelijk blijkt uit de app- kan de cliënt contact opnemen met de huisarts of een hulpverlener in de basis ggz. Zo kan hij eerder geholpen worden. Deze hulp kan gewoon plaatsvinden buiten de (duurdere) specialistische ggz, omdat je complexe problemen voorkomt.

Nadat de implementatie van de app is uitgerold (verwachting is najaar 2018) onder onze gestabiliseerde bipolaire patiëntengroep willen we de app toegankelijk maken voor een zo breed mogelijke doelgroep.