Portret: 'Ik was verslaafd'

Michael was 16 jaar verslaafd aan cocaïne en is nu ervaringsdeskundige.

Zo’n 20 jaar geleden werd Michael (nu 49) opgenomen bij Vincent van Gogh. Inmiddels is het tij gekeerd, hij werkt bij Vincent van Gogh als een van de zes ervaringsdeskundigen die onze organisatie rijk is.

Herstelervaring in de ggz

“Na mijn opname heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan bij Vincent van Gogh, dit leverde een grote bijdrage aan mijn herstel. Een aantal jaren geleden had ik sterk het gevoel dat ik wat moest gaan doen met mijn herstelervaringen in de ggz. Ik heb meegemaakt waar anderen nu mee worstelen en weet hoe het is om te herstellen, om opgenomen te zijn, een verslaving (met diepgewortelde oorzaken) te hebben en verdriet."

We begrijpen elkaar

"Ik heb twee opleidingen tot ervaringsdeskundige gevolgd. Nu help ik anderen. Zie het als gesprekken tussen twee moeders: een vrouw die moeder is spreekt over haar kind dat ziek is, een andere moeder weet wat zij op dat moment voelt. Bij een vrouw die geen moeder is komt dit anders binnen. Een ervaringswerker is zelf ook “moeder”, we begrijpen elkaar precies. Dit is als je het mij vraagt de kracht van een ervaringswerker.

Een aantal cliënten zie ik wekelijks. Daarnaast ben ik actief binnen de Integrale Zorg. Ik ben op afdelingen aanwezig en als iemand een gesprekje met mij wil, dan kan dat, of we gaan samen een activiteit doen. Mijn collega’s kunnen mij erbij roepen, bijvoorbeeld omdat ze hopen dat ik aansluiting kan vinden bij een bepaalde cliënt. Ik spring dan in en kijk ook waarom de cliënt geen aansluiting vindt bij mijn collega’s. Wat ik absoluut niet ben is een doorgeefluik. Alle gesprekken die ik voer met cliënten zijn vertrouwelijk."

Leven na de behandeling

"Motiveren, hoop geven, een luisterend oor zijn. Maar als ervaringsdeskundigen richten wij ons ook op het leven na de behandeling. Wekelijks op vrijdagochtend organiseren we in ’t Huukske (Servaashof Venray) de Herstelgroep. Een laagdrempelige inloop waar we vooral ongedwongen praten. We gaan in op wat er bij herstel komt kijken: Waar loop je tegenaan? Wat betekent herstel voor je? Wat als je straks klaar bent hier? Hoe ga je weer verder met je leven ondanks je problemen?

Ik hoop dat ik in mijn leven nog veel cliënten met mijn ervaringen kan helpen. Maar ook collega’s: de hulpverleners. Ik ben er niet voor niets, ik ben voor dit werk opgeleid en kan een steentje bijdragen in het herstel van mensen.”