Netwerkzorg: 3 tips vanuit Vincent Thuisbegeleiding

Op 21 maart 2024 geeft het team van Vincent Thuisbegeleiding Midden-Limburg uitleg over hun betrokkenheid bij het werken volgens de uitgangspunten van netwerkpsychiatrie binnen het sociaal domein. Zij delen graag hun tips & adviezen met andere collega's uit het werkveld.

Dit zijn de 3 belangrijkste tips vanuit het team Vincent Thuisbegeleiding Midden-Limburg:

 1. Faciliteer de medewerkers om te kunnen investeren in de (nieuwe) werkwijze.
 2. Cliënt is de regievoerder van zijn eigen herstelproces. De hulpverlening krijgt een andere rol en wordt regieondersteuner. Sta met je team actief stil bij dit veranderproces.
 3. Werk aan eigen gekozen levensdomeinen die de cliënt de meeste winst opleveren en zet hierbij het eigen systeem in.

Uiteraard zijn er nog meer zaken die zij opgezet hebben, om het werken op basis van de uitgangspunten van netwerkpsychiatrie mogelijk te maken. Ook deze dingen hebben zij georganiseerd binnen het team:

 • Maak een handzaam werkboek (fysiek en digitaal), afgestemd op jouw team en de behoeftes. Neem hierin een verkort stappenplan op over de netwerkintake en resourcegroepen.
 • Oefen de netwerkintake en het opzetten van resourcegroepen in kleine groepjes. Zo raken medewerkers vertrouwd met de nieuwe werkwijze(n). Gebruik hier ook (interactieve) werkvormen voor zoals het maken van een puzzel of het geven van korte presentaties aan elkaar over een specifiek onderdeel van de netwerkintake en resourcegroep.
 • Maak voor de medewerkers uren beschikbaar die ze besteden aan het oefenen en uitvoeren van de netwerkintake en opzetten van resourcegroepen. Dit biedt ruimte om de andere manier van werken te implementeren en de verandering duurzaam te maken. Het resultaat zal bijdragen aan effectiever en duurzamere zorg.
 • Breng de beren op de weg in kaart en bespreek deze met elkaar. Dit geeft inzicht waar het team tegenaan loopt en wat belemmeringen zijn. Op deze manier kun je ook werken aan extra investeringen om deze belemmeringen weg te nemen.
 • Zorg voor kartrekkers binnen het team die enthousiast zijn, het nieuwe werken uitdragen en regelmatig de nieuwe werkwijze ter sprake brengen binnen het team. Zij kunnen ervoor zorgen dat de collega's die het toepassen van de netwerkintake en resourcegroepen nog niet meteen omarmen, ook meegenomen worden om de nieuwe werkwijze zelf toe te gaan passen.
 • Breng de kartrekkers samen in een projectgroep en faciliteer dat zij met elkaar hun enthousiasme delen en samen op kunnen trekken om de rest van de medewerkers te motiveren.
 • Maak duo's in het team van kartrekkers en collega's die de nieuwe werkwijze nog niet omarmen. Hierdoor geeft je ruimte om te leren, oefenen en het enthousiasme te laten verspreiden.
 • Vier je (kleine) successen. Een (informeel) ontbijt, lunch of wat lekkers bij de koffie kunnen enorm verbindend en motiverend werken.
 • Maak de sprong in het diepe. Ga van start en kies het ruime sop.

Vragen of meer weten? Mail dan naar sarahverkennis@vigogroep.nl