Omdenken van zorg: Digitaal en dichtbij

Zinnige zorg dichterbij de cliënt, passend bij onze -steeds meer digitale- manier van leven.

Stel, je voelt je depressief of worstelt met angstklachten. Je wilt graag geholpen worden, maar je werkt en bent daarnaast druk met je gezin. Het liefst wil je een behandeling volgen op dagen en tijdstippen die passen in je dagelijkse (drukke) leven. Misschien wel ’s avonds, of op zaterdagochtend. Onmogelijk? Bij Vincent van Gogh dit jaar niet meer. Begin 2019 starten wij namelijk met Vince Mentaal; een specialistische digitale poli voor mensen met een angst-, stemmings- of persoonlijkheidsproblematiek of een mix hiervan.

We willen het proces van zorg verlenen omdenken. Zinnige zorg dichterbij de cliënt, passend bij onze huidige (steeds meer digitale) manier van leven. Zorg waarbij de cliënt mee regie over zijn eigen leven en gezondheid krijgt. Laagdrempelige hulp waarop je niet hoeft te wachten en waarvoor je geen halve dag vrij hoeft te nemen van je werk. Zorg die je ook ’s avonds kunt krijgen of in het weekend, online.

Keuzevrijheid

Door specialistische (evidence based) behandeling online aan te bieden willen we cliënten meer keuzevrijheid geven. Dit kan volledig digitaal of blended. Blended wil zeggen dat je als cliënt een digitaal behandelprogramma doorloopt, met soms een afspraak op locatie. Volledig digitaal betekent niet dat je alleen zelfhulpmodules volgt; je blijft in contact met je behandelaar via beeldbellen en chatten. En sterker nog: Het contact met je behandelaar is directer en meer onderdeel van je dagelijkse leven.

Sneller hulp

Met Vince Mentaal kunnen we wachtlijsten verkorten. Door online zorg te bieden kunnen immers meer mensen sneller geholpen worden. Maar minstens zo belangrijk: door deze laagdrempelige vorm van zorg kun je er eerder bij zijn, waardoor verergering van het ziektebeeld wordt voorkomen. Vince Mentaal is niet bedoeld voor mensen in crisis of mensen met multi-complexe klachten of met risico op suïcide. Deze doelgroepen blijven we -net als nu- helpen met ons reguliere offline aanbod.

Hoe werkt het?

Cliënten volgen een behandeltraject volgens de multidisciplinaire richtlijnen. Het verschil zit ‘m in de wijze waarop we dit doen. Cliënt en behandelaar zitten bijvoorbeeld niet bij elkaar aan tafel, maar spreken elkaar via beeldbellen. Als de cliënt een (korte) vraag heeft, kan hij op ieder moment een berichtje sturen naar zijn behandelaar, deze reageert op korte termijn of start een chat met zijn cliënt. Daarnaast volgt de cliënt zelfstandig online modules, oefent thuis en doet opdrachten. Door thuis te oefenen ziet de cliënt ook direct de effecten in de praktijk terug.

Positieve gezondheid

Binnen Vince Mentaal gaan we uit van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Sinds 2009 werkt Machteld Huber (oprichter van Institute for Positive Health) aan de ontwikkeling van een nieuw concept van gezondheid, samen met experts, zorgprofessionals en burgers. De visie van Positieve Gezondheid is dat mensen meer zijn dan hun aandoening. Toch focussen we in de zorg doorgaans wel op de aandoening. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek, het accent ligt niet op ziekte, maar op gedrag en gezondheid.

Positieve Gezondheid heeft een brede kijk op gezondheid, de zes dimensies zijn: kwaliteit van leven, zingeving, mentaal welbevinden, meedoen, dagelijks functioneren en lichaamsfuncties). Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Mensen vullen een vragenlijst in, ze brengen in kaart hoe zij zelf hun gezondheid ervaren. Onze hulpverleners en cliënten kunnen met die uitkomsten een heel ander gesprek voeren. Hulpverlener en cliënt kijken samen wie (of wat) in de omgeving kan helpen om de situatie te verbeteren. Die mogelijkheden maken de hulpverleners voor de cliënt zichtbaar en vindbaar. We zoeken hierin de samenwerking met ons netwerk en trekken samen op. Een mooie aanvulling op ons evidenced based behandelen.

Omdenken van verslavingszorg

De eerste ervaringen van een volledig digitaal behandelprogramma:
Naast de digitale poli Vince Mentaal staat ook de verdere digitale ontwikkeling binnen Vincent van Gogh niet stil. Binnen onze verslavingszorg zijn de eerste volledig online CGT (cognitieve gedragstherapie)-behandelingen gestart. Mensen met een enkelvoudige gedragsverslaving, zoals een gok-, game, seks- of koopverslaving, behandelen we via beeldbellen, chat en het doorlopen van behandelmodules, zonder wachtlijst. De eerste cliënten hebben de behandeling afgerond, de reacties zijn positief. Ze zijn enthousiast over de snelheid en flexibiliteit. Bas is een van deze cliënten: “Ik deed een zelftest op de website (www.vincentverslavingszorg.nl). Twee dagen later werd ik opgebeld en uitgenodigd op het digitale portaal. Tegelijkertijd werd mijn verwijzing geregeld. Ik kon meteen aan de slag. Toen ik besefte dat ik echt hulp nodig had, was deze hulp er ook.
Terwijl mijn leven thuis en op het werk gewoon door kon gaan.”