Ik heb het syndroom van Asperger

Mijn ouders merkten vroeger al dat ik me anders gedroeg dan leeftijdsgenootjes. Ik was extreem geïnteresseerd in biologie. Met sociale contacten leggen had ik het erg moeilijk.

Dat heb ik nog steeds. Toen ik 14 was bleek na onderzoeken dat ik een vorm van autisme heb, het syndroom van Asperger. Op school werd ik gepest, ik hield me staande omdat ik me ervoor kon afsluiten. Thuis zat ik altijd op mijn kamer. Urenlang keek ik natuurfilms of luisterde ik steeds dezelfde playlist.

Begeleid wonen

Ik woon nu samen met andere jongeren die autisme hebben in een begeleid woonproject in Venray. We worden getraind om zelfstandig te kunnen wonen. Alles is gericht op het creëren en behouden van structuur. Ik heb een vaste begeleidster. Ze helpt me daar waar nodig. Bijvoorbeeld toen ik op zoek ging naar een baan. Maar ook bij huishoudelijke taken, het invullen van papieren of bij onverwachte, voor mij moeilijke situaties. Geleidelijk aan ben ik zelfstandiger en meer gestructureerd geworden. Soms ben ik het even kwijt, dan doen we het weer samen.

Autisme hebben heeft zo ook zijn voordelen

Ik werk bij een hoveniersbedrijf. Mijn baas is goed voorgelicht door mijn begeleider, dat vind ik echt fijn. Ik kan goed met hem opschieten en hij zegt regelmatig dat hij blij is met me. Ik let heel erg op details en heb een fotografisch geheugen. In mijn werk is dat fijn, ik onthoud alle plantensoorten. Autisme heeft dus niet alleen maar nadelen!

Binnenkort ga ik op mezelf wonen. Dan krijg ik ambulante begeleiding. Ik vind het wel spannend, want ik veranderingen vind ik lastig. Ik moet helemaal opnieuw mijn weg zien te vinden. Maar gelukkig blijven mijn ouders en begeleidster aan de zijlijn staan.