Hoe smetvrees mijn leven beheerst

Ik ben sinds kort in behandeling voor mijn dwangstoornis. Alles wat ik bezit moet ik steeds opnieuw schoonmaken. Mijn auto, mijn huis en de meubels, mijn kleding. Het bed verschoon ik iedere dag.

Steeds als ik naar de WC ben geweest moet ik douchen. Mijn huid is op sommige plekken kapot van het vele douchen en schrobben.

Dwanghandelingen beheersen mijn dagen

Door alles wat ik de hele dag te doen heb, moest ik minder gaan werken. Ik heb een eigen bedrijf, maar werk nu nog maar parttime. Mijn man heeft begrip voor mijn dwanghandelingen, maar stond er een tijdje geleden op dat ik mijn probleem ging aanpakken. We willen graag een keer kinderen, maar dat is onmogelijk als mijn leven in het teken staat van smetvrees. Zelf kan ik mijn dwanghandelingen niet stoppen dus we zijn hulp gaan zoeken.

Intensieve behandeling

Ik vind de behandeling heel intensief omdat ik steeds de confrontatie aan moet gaan met mijn obsessies en met dat wat ik vies vind. Ik merk al vooruitgang. De cognitieve therapie helpt me ontzettend. Aan de groep heb ik veel steun. We helpen elkaar door kritisch en op een positieve manier met elkaar mee te denken.