Als herboren door RE.PROCESS

Het FACT team van ons gebiedsteam in Blerick werkt mee aan het RE.PROCESS onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Gedragswetenschapper Nelly Dorssers is één van de daarvoor opgeleide RE.PROCESS therapeuten van het gebiedsteam en ziet de goede resultaten die RE.PROCESS oplevert voor cliënten met de diagnose psychose en trauma.

Deze cliënte nam deel aan het onderzoek en vertelt: “Ik mocht meedoen aan het onderzoek en ben blij verrast over de resultaten. Na de screening volgde een loting, omdat niet alle mensen direct kunnen meedoen. Ik lootte een plek op de wachtlijst. Even balen, maar een plek op de wachtlijst betekent dat je daarna wel de therapie van je voorkeur mag kiezen. Daarbij had ik tijdens het wachten gelukkig wel steeds gesprekken om mijn 'toestand' te monitoren. Dit gaf een fijn en veilig gevoel; je staat er niet alleen voor.

Ik heb EMDR therapie in combinatie met exposure therapie gehad. Dit was echt heftig en duurde in mijn geval 18 sessies in totaal. Maar… na elke sessie voelde ik me beter, sterker en vooral rustiger worden. Je voelt je 'rugzak' gewoon lichter worden! En nu, na de behandeling voel ik me zelfs als herboren. Ik voel me een ander mens; ik ben optimistischer en heb weer zin in het leven. Het was het wachten zeker waard. Ik kan dit echt iedereen met trauma klachten aanraden.”

Groot verschil in kwaliteit van leven

“Het verhaal van deze cliënte, en zo zijn er nog meer positieve ervaringen, is echt waarom wij zo enthousiast zijn over het onderzoek”, vertelt Nelly Dorssers. “Vanuit ons team volgden we met veel interesse een onderzoek naar psychose in combinatie met trauma, het zogenaamde T.I.P.P onderzoek. De goede resultaten daarvan lieten al zien dat behandeling met exposure therapie of EMDR in een gecontroleerde omgeving, goed werkt. We zagen deelname aan het RE.PROCESS onderzoek daarom als een mooie kans op de beste traumabehandeling voor onze cliënten.” Een aantal behandelaren van het FACT team werd opgeleid tot RE.PROCESS therapeut en krijgt supervisie vanuit het onderzoek.

Goede resultaten

Nelly: “Het landelijk onderzoek loopt in totaal vijf jaar, de uitkomsten van de studie zijn daarom nog niet bekend. Onze RE.PROCESS therapeuten zijn enthousiast over de resultaten tot nu toe en ook over het samenwerken met cliënten. Wij zien bij deelnemers een groot verschil in kwaliteit van leven en een afname van de psychische klachten. Binnen gebiedsteam Blerick hebben tot nu toe alle cliënten de behandeling afgerond en zijn er goede resultaten. Enkele cliënten hadden na de behandeling zelfs geen zorg vanuit ons meer nodig. Bij andere cliënten met ernstige problematiek en/of psychose klachten namen hun PTSS-klachten sterk af. Daarbij zien wij als therapeuten bij cliënten duidelijk trots en tevredenheid over hun doorzettingsvermogen en het resultaat.”

Elly (naam gefingeerd) werd naar ons verwezen met psychose klachten die ontstonden na periode van stress en meegemaakt geweld. Elly had vanuit RE.PROCESS exposure therapie: “Ik vond het in begin wel pittig, omdat je wordt geconfronteerd met je verleden. Je herleeft het trauma, en de opdrachten waren ook confronterend. Naar verloop van tijd kreeg ik rust en ruimte in mijn hoofd. Alles bij elkaar, heeft deze behandeling mij echt goed geholpen.”

Jill (naam gefingeerd) kwam uiteindelijk bij ons terecht vanwege psychose na een periode van geweld. “Mij heeft RE.PROCESS heel erg geholpen. De behandeling heeft me kracht gegeven. En door deze behandeling ben ik sterker geworden. Mijn eigen welzijn heb ik weer terug gevonden.”

Werk jij met cliënten uit EPA doelgroep? Lees dan deze tips

Nelly: “Er is veel winst te halen door sensitief te zijn op trauma’s en deze te behandelen. Mensen kunnen de intensieve behandeling aan, naar onze ervaring. Het geeft zichtbaar verbetering, waardoor cliënt weer meer regie krijgt over zijn leven. Daarbij is het leuk en uitdagend werk. Het vraagt veel creativiteit en improvisatievermogen zoals bij het doen van exposure en het verzamelen van materiaal.”

Meer weten?

Voor meer informatie over het RE.PROCESS onderzoek, kijk op RE.PROCESS - Trauma en Psychose.