Directeur Nationale Ombudsman loopt mee met bemoeizorgers TeamBZ

Onder het motto ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’ liep Hanneke van Essen, algemeen directeur bij de Nationale Ombudsman, onlangs een dagje mee met bemoeizorgers Anja en Richard van TeamBZ. Zij bieden bemoeizorg aan mensen over wie zorgen zijn, maar die zelf geen hulp vragen of aannemen. Bemoeizorgers motiveren mensen om hulp aan te nemen en helpen ze op weg naar passende hulp of zorg. Hanneke: “Ik vind het belangrijk om niet alleen vanuit een kantoor te werken, maar ook nieuwsgierig te zijn naar wat er buiten ons kantoor gebeurt. Door een dag mee te lopen en te zien wat het werk bij bemoeizorg concreet inhoudt en door te spreken met Anja en Richard over hun werk heb ik belangrijke inzichten opgedaan.”

“Ik had geen idee van hoe de meeloopdag zou verlopen. Ik ben in oktober 2023 wel op bezoek geweest op kantoor. Toen vertelden collega's over het werk van TeamBZ en welke problemen bemoeizorgers tegenkomen. Ik had behoefte om bemoeizorg te zien en te ervaren. We hebben veel gereden naar adressen van mensen om aan te bellen en in gesprek te raken. Dat in gesprek raken lukte niet altijd. Er zijn meerdere beelden die in mijn hoofd blijven hangen. Een voorbeeld daarvan is een mevrouw die door de woningcorporatie mogelijk uit haar flat zou worden gezet omdat ze haar woning niet goed onderhoudt, waardoor er geen noodzakelijke verbeteringen aan haar flat konden worden gedaan. Om bij mevrouw thuis te zijn, te zien hoe zij leeft en haar ogenschijnlijke onvermogen om een dreigende uithuiszetting te voorkomen raakten me echt.”

Anja en Richard waren blij om Hanneke te mogen ontvangen en een inkijkje te geven in bemoeizorg. Hanneke: “De inzet en passie die zij hebben voor hun werk inspireerde me. Het net een stap harder lopen of dichter bij mensen met (mogelijke) problemen komen, is iets dat me echt ten positieve opviel.” Dank voor de getoonde interesse!

TeamBZ is een samenwerking van Vincent van Gogh, Buro Andersom en Zelfregie NL. Ze verlenen bemoeizorg in regio Noord- en Midden-Limburg. Kijk voor meer informatie over TeamBZ en contactmogelijkheden op de website: https://www.vvgi.nl/aanbod/bemoeizorg/