Herstelhuis Venray geopend

Maandag 16 september 2019 is in Venray het Herstelhuis geopend, een initiatief van het Zelfregiecentrum. In het Herstelhuis kunnen mensen met psychische problemen die vastlopen in hun eigen huis, leven en/of omgeving, maximaal 14 dagen bijkomen. Even afstand nemen en rust vinden.

Ze kunnen er praten met ervaringsdeskundigen die zijn opgeleid tot hulpverlener. Of met lotgenoten die ook tijdelijk in één van de vier kamers van het Venrayse Herstelhuis logeren. Een kort verblijf in het Herstelhuis kan ervoor zorgen dat een crisis of opname in een kliniek niet meer nodig hoeft te zijn.

Opname voorkomen

Mensen kunnen zelf naar het Herstelhuis bellen voor hulp. Maar ook de huisarts, andere zorgprofessionals en/of instellingen kunnen iemand de weg wijzen naar deze ‘time-out’. De tijdelijke bewoners van het Herstelhuis -verwacht wordt dat jaarlijks circa vijftig mensen hier geholpen gaan worden- moeten wel voor zichzelf kunnen zorgen. Zelf koken, de persoonlijke hygiëne op orde houden, geen alcohol of drugs zijn enkele criteria. Erna Arnoldus (projectleider van het Herstelhuis en één van de vier opgeleide ervaringsdeskundigen die in Venray werken): “Uit onderzoek is gebleken dat er behoefte was aan dit alternatief, dat het mogelijk een ziekenhuisopname kan voorkomen. We geven de mensen tijdens hun verblijf handvatten waar ze thuis mee verder kunnen.”

Het Herstelhuis is gevestigd in het Schuttersveld in Venray, een complex waar ook cliënten van andere zorginstellingen wonen. Mensen uit de gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray kunnen er terecht.

Het Herstelhuis is een initiatief van het Zelfregiecentrum. Een aantal zorgverleners, zoals Vincent van Gogh, zijn hierbij betrokken en stellen desgewenst hun expertise (en hulpverleners) beschikbaar.

Bereikbaarheid

Het Herstelhuis Venray is dagelijks bereikbaar van 12.00 uur tot 20.00 uur via telefoonnummer: 0478-201526.