Het verhaal van Jos, deelnemer aan het traject ‘Werk als beste zorg’

Jos is in behandeling bij Vincent van Gogh via het FACT-team in Venlo. Als onderdeel van zijn behandeling, heeft hij heeft deelgenomen aan het ‘Werk als Beste Zorg’ traject. Het doel van dit traject is om mensen met psychische kwetsbaarheid in samenwerking met het UWV en de gemeente te begeleiden bij het vinden en behouden van een betaalde baan.

Jos heeft hiervoor een lange weg afgelegd. Hij deelt zijn indrukwekkende verhaal graag om ook andere mensen te inspireren. Het verhaal begint bij de moeilijke jeugd die Jos had. De scheiding van zijn ouders was het begin van een aaneenschakeling van levensgebeurtenissen die veel impact hadden op zijn gezondheid.

“Ik belandde daardoor op het verkeerde pad”, vertelt Jos. “Ik stortte me volledig op mijn baan als bedrijfsleider bij een plantenkwekerij en maakte 50-60 uur per week. Achteraf gezien was dat een vlucht. Dat resulteerde in een burn-out en uiteindelijk paniekaanvallen, depressie en suïcidaliteit. Tot ik op een gegeven moment niets meer kon. De bedrijfsarts zag dat het helemaal niet goed met me ging en zo is het balletje gaan rollen.

Uiteindelijk kwam ik bij het FACT-team terecht en kreeg ik hulp om alles weer opnieuw te leren: opstaan, mezelf verzorgen, boodschappen doen. Ook help ik hulp gehad van een paar goede vrienden. Bijvoorbeeld toen ik met de Wet poortwachter te maken kreeg bij mijn oude werkgever, maar ik niks meer kon lezen en begrijpen. Bij het DAC (Dag Activiteiten Centrum) leerde ik weer regelmaat krijgen. Toen het weer beter met me ging, wilde ik graag weer een betaalde baan. Zo kwam ik in aanraking met Jolanda (participatie coördinator gebiedsteam Venlo) en Onno (adviseur werk van het UWV), vanuit het traject Werk als beste zorg. Zij hebben me begeleid naar werk.

Het ‘weer werken’ is in het begin langzaam opgebouwd. Ik heb in dat proces ook geleerd welk werk en werkplek ik niet wilde. Ik voelde dat aan mijn lijf: dat ging echt protesteren. Op een gegeven moment voelde ik aan wanneer ik toe was aan meer uitdaging. Bij die volgende stap hebben Jolanda en Onno mij ook geholpen.”

Jos is uiteindelijk weer in de groene sector aan het werk en inmiddels staat hij weer vol in het leven. Nu wel met een goede balans tussen werk en vrije tijd en ontspanning. “Door een goede samenwerking tussen FACT, UWV en mijzelf ben ik gekomen waar ik nu ben. Ik werk nu 4 dagen in de week in het groen bij openbare werken. Hier voel ik me heel goed bij. Zo heb ik ook vrije tijd en tijd voor mijn hobby’s. Ik kan weer genieten, sport veel en eet gezond. Natuurlijk gaat nog niet alles goed, zo ben ik nog gevoelig voor stress, kan ik me moeilijk concentreren. Maar mijn motto is pluk de dag, blijf in balans en geniet zo lang het kan. Je leeft maar een keer! Ik ben als een boom met 80% groene bladeren en gezonde wortels, zoals mijn hulpverlener eens tegen mij zei; voor mij een aansprekende metafoor.”

Eén keer in de zoveel maanden heeft Jos nog een gesprek met Jolanda van Vincent van Gogh en Onno van het UWV om te checken of hij nog op zijn plek zit op het werk, wat er nodig is om het werken vol te houden. Onno zit onder de sneltoets als Jos vragen heeft, bijvoorbeeld over financiële stuk en bestaanszekerheid. Jos: “Ik had veel spanningen en vragen rondom de uitkering en wat de gevolgen zouden zijn als ik weer zou gaan werken. Onno kan dat goed uitleggen en dat geeft mij rust en zekerheid omdat ik weet dat ik met mijn inkomen kan rondkomen en er leuke dingen mee kan doen.”

De behandelaren van het FACT zien ook dat Jos mooie stappen heeft gemaakt. Jos heeft veel wilskracht en doorzettingsvermogen en door goede hulp van iedereen is hij er bovenop gekomen. Het traject Werk als beste zorg was daarvoor een mooie kans voor Jos, die hij met beide handen aangreep. “Werken geeft me ritme en regelmaat, onder de mensen zijn, voldoening, in het groen zijn, weinig stress, energie over houden na het werken. Wat wil ik nog meer! Als mijn medicatie wordt afgebouwd dan kunnen we verder kijken: blijf ik hier werken of wat anders? Maar dat zal de toekomst leren. Voor nu ben ik een tevreden mens.”

Over Werk als beste zorg

Vincent van Gogh ziet dat het (weer) hebben van werk of een zinvolle besteding van de dag, mensen veel goeds brengt. Contact, regelmaat, voldoening en erkenning, bijvoorbeeld. Daarom werken we met verschillende partners samen in het netwerk om dit voor onze cliënten mogelijk te maken.

  • In Noord-Limburg werken we met gemeente Venlo, het UWV, zorgverzekeraar VGZ en het Zelfregiecentrum samen in het traject Werk als beste zorg.
  • In Midden-Limburg werken we met de methodiek Individuele Plaatsing en Steun (IPS), samen de met partners MET ggz, gemeenten Echt-Susteren, Roermond, Leudal, Nederweert, Weert, Cranendonck, Maasgouw en Roerdalen, en het UWV.

Samen zorgen we ervoor dat steeds meer mensen met psychische kwetsbaarheid weer een (betaalde) baan vinden.