IEP Venlo corona-afdeling voor mensen met dementie

Samen met De Zorggroep hebben we de plannen uitgewerkt om een corona-afdeling binnen het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie (IEP) in Venlo te realiseren voor mensen met dementie die besmet zijn met het coronavirus. Binnen het IEP in Venlo werken we normaal gesproken samen met De Zorggroep aan zorg voor ouderen met dementie en onbegrepen gedrag.

Vanwege de stijgende coronabesmettingen in de regio Noord- en Midden-Limburg richten VVT-organisaties Proteion, Land van Horne en De Zorggroep uit voorzorg een corona-afdeling in. Vanaf 10 november wordt het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie (IEP) in Venlo voor cliënten met een coronabesmetting uit de regio Noord- en Midden-Limburg beschikbaar gesteld.

De afgelopen weken hebben de VVT-organisaties nagedacht over het snel opzetten van ruimte voor het stijgende aantal coronapatiënten in de regio. Samen met ggz-organisatie Vincent van Gogh heeft De Zorggroep de plannen uitgewerkt om deze corona-afdeling binnen het IEP Venlo te realiseren voor mensen met dementie die besmet zijn met het coronavirus. ''In goede samenwerking met de collega's van Vincent van Gogh hebben we dit in korte tijd kunnen organiseren'', aldus Theo Mennen, Directeur Wonen binnen De Zorggroep.

Uit eerdere besmettingsgolven is geconstateerd dat een dergelijke opvangmogelijkheid hard nodig kan zijn voor cliënten die tijdelijk niet naar huis kunnen of vanwege een besmetting niet opgenomen kunnen worden in een verpleeghuis. Door tijdig deze afdeling te openen, zijn we goed voorbereid als de besmettingen nog verder oplopen. Daarnaast kunnen de ziekenhuizen ontlast worden omdat er een betere doorstroom is voor hun patiënten.

Binnen het IEP in Venlo, dat is gevestigd in het VieCuri Medisch Centrum, werken normaal gesproken ggz-organisatie Vincent van Gogh en De Zorggroep samen aan zorg voor ouderen met dementie en onbegrepen gedrag. Omdat de medewerkers bij het IEP al expertise hebben in de zorg van ouderen met dementie, is deze locatie geschikt bevonden om deze specifieke groep coronapatiënten op te vangen.
De corona-afdeling is afgescheiden van andere zorgafdelingen in het ziekenhuis om kruisbesmetting te voorkomen. Ook worden er sluizen voor met corona besmette cliënten en voor medewerkers en leveranciers ingericht.

Cliënten die momenteel verblijven bij het IEP in Venlo worden versneld opgenomen op reguliere locaties, indien ze daar al naartoe zouden gaan, of ze worden opgevangen bij het IEP in Venray. De corona-afdeling is vanaf woensdag 10 november beschikbaar.