In gesprek met GHB-gebruikers - Intensieve samenwerking: brede persoonsgerichte hulp tot achter de voordeur

Het begon met GHB-gebruik op een feestje, maar al snel raakt Fleur (25) verslaafd. Ze verliest de grip op haar leven, uithuiszetting dreigt. Totdat een vriend haar in contact brengt met het GHB-team in Weert. Fleur kickt af en verhuist binnenkort naar een andere stad om niet opnieuw in de verleiding te komen.

Een drankje om helemaal uit je dak te gaan? In het uitgaansleven lijkt het steeds gewoner om GHB te gebruiken. “Maar je hebt geen idee waar je aan begint. Voordat je het weet, ben je verslaafd. En daar blijft het niet bij. Op alle terreinen in je leven ontstaan problemen”, weet Patricia Simons. Zij werkt bij Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid. Sinds kort is ze als outreachend werker nauw betrokken bij het GHB-team. Samen met de gemeente Weert en diverse partners is dit preventieteam opgericht om GHB-gebruikers te helpen. Proactief en gericht op de persoonlijke situatie van GHB-gebruikers.

Leven weer op de rit

Patricia: “We zien meer incidenten rondom GHBgebruik. En steeds vaker geven gebruikers overlast, raken in coma of krijgen ernstige ontwenningsverschijnselen.” Het is een groot probleem, beaamt ook Hilke van Heumen van de gemeente Weert.

Hilke van Heumen

“Het aantal zwaar verslaafden is klein, maar we zien wel een stijging. Gebruikers zijn ook steeds jonger. Daarnaast zien we dat stoppen met gebruiken lastig is en gevaarlijk kan zijn. Als mensen acuut stoppen met GHB-gebruik kan dat leiden tot heftige lichamelijke reacties. En als mensen zijn afgekickt, vallen ze vaak terug in gebruik.”

“Achter GHB-gebruik schuilen vaak andere problemen”, vult Patricia aan. “Als je die niet aanpakt, ligt terugval op de loer. Zo is een plan van aanpak na een detoxbehandeling essentieel. Zodat de financiën op orde zijn en iemand een dak boven zijn hoofd heeft. En niet thuis op de bank belandt, maar zinvolle dagbesteding krijgt.” Hilke: “In het GHB-team weten we elkaar snel te vinden en staan we echt naast mensen om hen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen.”

Actieve benadering

Kenmerk van de aanpak van het GHB-team is de actieve benadering. Patricia: “We proberen rechtstreeks of via ketenpartners, familie en vrienden met gebruikers in contact te komen, en te achterhalen wat er achter de voordeur speelt. Daarbij richten we ons niet zozeer op problemen, maar kijken we vooral naar oplossingen.” Patricia vormt samen met ervaringsdeskundigen Rachid Kojil en Carola Essers het gezicht van het team. “Zij lichten gebruikers voor over het gevaar van de partydrug.

Zo helpen we samen GHB-gebruikers, vanaf het eerste gesprek tot na een behandeling. Voor Fleur kwam de hulp precies op tijd. Zij kan weer verder met haar leven, zonder GHB.”

De gezichten van het GHB-team

Samen met partners in regio

GHB-gebruik een halt toeroepen. Dat is het doel van het GHB-team. Hierin werken Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid en de gemeente Weert samen met het Zelfregiecentrum Weert, Veiligheidshuis Midden-Limburg en Politie Weert-Nederweert. Samen met zorgpartners in de regio geeft het GHB-team voorlichting en biedt het hulp bij behandeling en nazorg.

 

Dit artikel verscheen in de Gezondheidskrant van SJG Weert (april 2021).