Jonge wetenschapper Vincent van Gogh wint Proefschriftprijs

Willem Eikelboom, sinds januari senioronderzoeker bij het Korsakovcentrum en PIOG bij VIGO, promoveerde vorig jaar op gedragsproblemen bij mensen met dementie. Voor zijn publiekssamenvatting ontving hij van Alzheimer Nederland de Proefschriftprijs.

Met de Proefschriftprijs geeft Alzheimer Nederland jonge wetenschappers erkenning voor talent dat breder is dan de resultaten van hun onderzoek. Voor de nieuwste generatie onderzoekers zijn vaardigheden op bredere maatschappelijke thema’s, zoals onderwijs, implementatie én communicatie, ook belangrijk voor werkgevers en financiers.

 
Vroegsignalering en behandeling agitatie 

Binnen het Korsakovcentrum borduurt Eikelboom verder op zijn prijswinnende onderzoek met een onderzoek naar gedragsproblemen bij mensen met Korsakov. Het Korsakov Kenniscentrum financiert dit onderzoek. De studie richt zich op vroegsignalering en behandeling van agitatie bij mensen met het syndroom van Korsakov. Tegelijkertijd moet het onderzoek in beeld brengen hoe vaak agitatie precies voorkomt bij mensen het Korsakov én hoe nascholing kan helpen met omgaan met agitatie.  

 
Wetenschappelijk opleidingsprofiel 

Naast zijn onderzoek bij het Korsakovcentrum is Willem Eikelboom ook PIOG bij VIGO. Hij is aangenomen op het zogenoemde wetenschappelijk profiel, een unieke scholingsoptie binnen VIGO voor mensen die de opleiding tot gz-psycholoog combineren met wetenschappelijk onderzoek omdat ze al gepromoveerd zijn. Hij werkt op dit moment bij de Rooyse Wissel, onderdeel van de VIGO-groep.