Kennisdeling tijdens congres AMBIT in de praktijk

“Iemand hoefde maar naar me te kijken en ik werd al boos. Tijdens mijn behandeling met de AMBIT-werkwijze mocht de boosheid er zijn en hoefde ik die kant van mezelf niet weg te stoppen. Zo kwam ik ook voorbíj die boosheid en kwamen mijn zachte kanten naar boven.” Hoe mooi en helpend kan AMBIT zijn voor cliënten met psychische klachten! Dit ervaringsverhaal vertelde een voormalig cliënt, inmiddels zelf werkzaam in de zorg, tijdens ons congres ‘AMBIT in de praktijk’ op dinsdag 26 maart 2024. Een congres over de AMBIT-werkwijze die zorgmedewerkers én cliënten helpt om het mentaliserend vermogen te behouden bij ernstig complexe problematiek.

Onze eigen collega’s en die van collega-zorgorganisaties maakten kennis met en verdiepten zich in de werkwijze om hun hulp nog beter te laten aansluiten op de behoeften van cliënten. Het congres startte met een pakkende opening door dagvoorzitter en Vincent van Gogh-collega Miep Koch. Ze reflecteerde op de totstandkoming van het pas verschenen boek ‘AMBIT in de praktijk’: het eerste Nederlandstalige boek over AMBIT, waar onze collega Melanie Savian - van Roekel het initiatief voor nam. Vervolgens deelden o.a. de grondleggers van AMBIT Dickon Bevington en Peter Fuggle en psychiater Saskia Knapen hun kennis met de aanwezige deelnemers. In de middag maakten de deelnemers kennis met de verschillende AMBIT-segmenten in workshops o.a. gegeven door het AMBIT-team van Vincent van Gogh. 

Enkele take home messages om toe te passen in het werk:

  • "Ik mocht er zijn"; Een voormalig cliënt was blij dat ze bij de AMBIT-behandeling eindelijk zichzelf mocht laten zien. Ze raadde zorgmedewerkers aan om altijd geduld te blijven hebben.  

  • "Haat is ook een hechtingspoging”; soms kunnen cliënten door alles wat zij hebben meegemaakt niet anders meer dan haat/boosheid uiten, maar eigenlijk is dat ook een poging om nabijheid te zoeken.  

  • “Probeer altijd door het gedrag heen te kijken”; als het even moeilijk wordt, bedenk je dan waar je cliënt vandaan komt en wat hij/zij allemaal heeft moeten doorstaan. 

Bedankt voor de leerzame dag! 

Vincent van Gogh, Altrecht en AMBIT-Expertise