Hoe bepaal jij je grens?

Heeft jouw broer, dochter of partner psychische problemen of een verslaving? Vraag je je af wat je wel en niet kunt bespreken, wat je van de hulpverlening kunt verwachten of hoe je ervoor zorgt dat je er zelf niet aan onderdoor gaat?

Vaak vragen familieleden of andere naasten van mensen met psychische (of verslavings)problemen zich af wat ze wel of niet met hun zieke familielid kunnen bespreken, hoe ze zelf overeind kunnen blijven of wat ze van de hulpverlening verwachten. Om op dit soort vragen een antwoord te geven is door psychiaters, psychologen en onderwijskundigen én in samenwerking met familie en cliënten de Mat-training ontwikkeld. De effectiviteit hiervan is inmiddels ook wetenschappelijk aangetoond.

Als naaste word je door deze training versterkt zodat je een veilige en effectieve samenwerking op kunt bouwen met je zieke familielid, maar ook met de hulpverlening en andere mensen binnen het gezin.

Dit leer je in de cursus

De Mat is een praktische cursus die snel en eenvoudig duidelijk maakt of je het gedrag van de ander accepteert of niet, en wat je dan kunt doen. De training gaat niet over wat de ander kan doen om de samenwerking of relatie te verbeteren, maar wat jezelf kunt doen of misschien wel beter kunt laten.

In 10 wekelijkse bijeenkomsten (die allen 3 uur duren) ga je samen met andere naasten aan de slag met lastige situaties die je in het dagelijks leven tegenkomt. Je leert nieuwe vaardigheden voor de omgang met je naaste. In de eerste 7 bijeenkomsten oefen je praktijksituaties; nieuwe vaardigheden zoals aanspreken, actief luisteren en grenzen aangeven. In de laatste 3 bijeenkomsten leer je de techniek van motiverende gespreksvoering. Zo leer je de motivatie van een ander vergroten om ander gedrag te laten zien, bijvoorbeeld stoppen met blowen.

Ben je geïnteresseerd of wil je graag meer informatie?
Neem dan contact met ons op:
preventie@vvgi.nl
06 - 53 87 40 35

Klik hier voor al onze preventiecursussen en de agenda.