TABOEIEND: doorbreekt taboe op praten over mentale gezondheid bij jongeren

Op 22 september lanceerden Stichting Durf Te Vragen, waar YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman oprichters en ambassadeurs van zijn, Gemeente Horst aan de Maas, Gemeente Venlo, VIGO en Vincent van Gogh het taboedoorbrekende TABOEIEND. Deze experience op scholen is erop gericht het taboe op praten over mentale gezondheid bij jongeren te doorbreken.

Robot Foob

TABOEIEND is een virtuele en interactieve experience voor de eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs. Robot Foob komt samen met een preventiewerker van Vincent van Gogh naar de klas en laat de jongeren door middel van games en video’s op een laagdrempelige manier kennismaken met psychische gezondheid. Op een speels en luchtige manier wordt verteld dat mentale klachten veel voorkomen en zijn jongeren in staat deze eerder te herkennen en erkennen. Dit verlaagt de drempel om hiermee naar een vertrouwenspersoon of een huisarts te gaan, waarmee grotere, complexere problemen kunnen worden voorkomen.

Samen het taboe doorbreken

TABOEIEND is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking. De inhoudelijke expertise van ggz-organisatie Vincent van Gogh, onderdeel van VIGO, is door Dylan en Marit in een voor jongeren aantrekkelijke vorm ontwikkeld; de robot Foob. De gemeenten Venlo en Horst aan de Maas en VIGO zorgen voor de verbinding met jeugdzorg. Samen willen we het taboe op praten over mentale gezondheid doorbreken op een voor jongeren aantrekkelijke manier.

Relevanter dan ooit

Het project is in een stroomversnelling gekomen door de coronacrisis. Aandacht voor mentale gezondheid onder jongeren is relevanter dan ooit. Volgens onderzoek van NJI blijkt dat jongeren en jongvolwassenen, meer dan andere leeftijdsgroepen, mentale gezondheidsproblemen ervaren door de coronamaatregelen. Eén op de vijf jongeren heeft last van een psychisch probleem. Met name somberheid en angsten zijn veelvoorkomend

Op tour

Vanaf vandaag gaat TABOEIEND op tour langs middelbare scholen. Wilt u meer weten over TABOEIEND of uw school aanmelden voor de tour? Kijk dan op de website van Stichting Durf te Vragen.

 

Jolande Tijhuis - Raad van Bestuur Vincent van Gogh/VIGO

Video’s over TABOEIND zijn te vinden op YouTube: voor professionals en ook voor jongeren