Vincent van Gogh viert 75 jaar Vrijheid in Venray

De activiteiten rond 75 jaar Vrijheid zijn als gevolg van de maatregelen rondom de corona-uitbraak gecanceld. We hopen op een later tijdstip de activiteiten alsnog op te pakken.

Expositie ‘Kelderleven’

In september en oktober 1944 vonden ongeveer 4500 mensen een schuilplaats in de kelders en het ondergronds gangenstelsel van het toenmalige psychiatrisch ziekenhuis Sint Servatius. Niet alleen patiënten en broeders, maar ook veel burgers uit Venray en omgeving verbleven hier voor hun veiligheid.

Inmiddels is een groot deel van het ondergronds gangensysteem verdwenen. Onder de oude keuken en kapel -het huidige Dienstencentrum van Vincent van Gogh- is het gangenstelsel echter nog intact. In een deel van dit gangenstelsel is speciaal voor de viering ‘75 Jaar Vrijheid’ een expositie ingericht. Samen met de permanente expositie ‘Kelderleven’ in het vernieuwde museum Psychiatrie, geeft dit een goed beeld van de situatie in die laatste periode van de oorlog. 

U kunt zich inschrijven voor de expositie en een rondleiding door de kelders op 7,14 of 21 maart 2020. De rondleidingen starten om 14.00, 15.00 en 16.00 uur (max. 15 personen per groep). 

Lezingencyclus: Venray en psychiatrie verbonden in Oorlog, Evacuatie en Wederopbouw

 Jan Min, amateurhistoricus en vrijwilliger van het Museum Psychiatrie, geeft verdeeld over drie avonden een lezingencyclus. In de eerste lezing is er aandacht voor het oorlogsgeweld tijdens de Duitse bezetting, het verzet en de bevrijding van Venray. De tweede lezing heeft als centraal thema het kelderleven, bij zowel particulieren in Venray als in de kelders van Sint Anna, Sint Servatius, Sint Joseph, Jerusalem en Sint Paschalis. De cyclus wordt afgesloten met een derde lezing waarin de evacuatie, de bevrijding en de wederopbouw van Venray en de genoemde instellingen aan bod komen. De lezingencyclus geeft u een indruk van het oorlogsgeweld en de verschrikkingen waaronder de Venrayse bevolking heeft geleden en wordt ondersteund door uniek beeldmateriaal. 

De lezingen vinden achtereenvolgens plaats op donderdag 5, 12 en 19 maart in het Dienstencentrum van Vincent van Gogh. U bent vanaf 19.00 uur welkom voor een kopje koffie of thee. Elke lezing start om 19.30 uur en duurt, met een pauze van 20 minuten, tot 22.00 uur. U kunt zich alleen aanmelden voor deelname aan alle drie de lezingen. Er is plaats voor maximaal 75 deelnemers.

Aanmelden

Gratis inschrijven voor de expositie en/of de lezingencyclus kan door te mailen naar servicepunt@vvgi.nl. U krijgt vervolgens een bevestiging van inschrijving via e-mail. Telefonisch aanmelden kan ook via telefoonnummer 0478 527 527 (werkdagen 07.00 – 18.00 uur).

Voor meer informatie over de activiteiten 75 Jaar Vrijheid Venray ga naar: www.75-jaar-vrijheid-venray.nl