Waardevolle inzichten tijdens symposium 'Digital first in de sGGZ?'

Technologie kan op een compassievolle wijze bijdragen aan de kwaliteit van zorg en ons arsenaal aan interventies heel goed verrijken. Technologie kan niet het menselijk contact vervangen, dat blijft het belangrijkste en unieke ingrediënt in ons werk. Dat is de tussenstand in het antwoord op de vraag ‘Digital first in de sGGZ?’ en een waardevol inzicht om met elkaar te delen.

De vraag ‘Digital first in de sGGZ?’ stond centraal tijdens dit symposium, georganiseerd i.s.m. ons stafconvent en specialistische vervolgopleidingen. Door het gevarieerde programma kregen deelnemers meer inzicht in digitale toepassingen in de specialistische GGz. Vooral ook over de grenzen, voorwaarden, do’s en dont’s van de inzet van tech zoals virtual reality, wearables en artificial intelligence.

Zelf ervaren 

Deelnemers konden tijdens de workshops de tech zelf ook ervaren. Bij de workshop VR ervoeren zij voor welke uitdagingen cliënten komen te staan tijdens zo’n behandeling. Workshop 2 informeerde hen over de inzet van een app voor en door patiënten om te komen tot een betere zelfmonitoring en stressregulatie. De workshop Taboeiend liet zien hoe ‘tech’ drempels kan verlagen voor jongeren om in gesprek te komen over mentale kwetsbaarheid. Workshop 4 liet ervaren dat compassie en technologie samen kunnen en moeten komen om een duurzame inzet van technologische toepassingen in de zorg te realiseren.

Officiële uitreiking TOPGGz keurmerken 

De zeer geslaagde dag werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van de TOPGGz keurmerken voor Korsakov Centrum en Centrum voor Neuropsychiatrie.