Zinnige Zorg Award 2019

Het Centrum voor Angst- en Dwangstoornissen werd met het initiatief 'intensieve therapie thuis via beeldbellen' begin mei genomineerd voor de VGZ Zinnige Zorg Award 2019.

Ons Centrum voor Angst- en Dwangstoornissen is een (landelijk werkend) specialistisch centrum voor de behandeling van mensen met een ernstige angststoornis. Het centrum in Venray biedt, naast reguliere klinische behandeling, intensieve therapie thuis via beeldbellen.

Exposuretherapie op afstand

Het gaat om een unieke combinatiebehandeling: deels klinische groepstherapie, deels thuisbehandeling via beeldbellen. Cliënten starten met een klinische behandeling in Venray van acht weken. Alles draait om exposure (blootstelling), hier worden ze in ondersteund en begeleid. Na de klinische periode start de thuisbehandeling van acht weken. De behandelaar blijft dagelijks via Skype in contact met zijn/haar cliënt.

De thuisbehandeling bestaat uit exposureoefeningen onder begeleiding van de behandelaar die via Skype meekijkt. Ook gesprekken met de groep vinden plaats via Skype; mensen geven elkaar feedback en tips, pakken een coachende rol. Zo versterken zij elkaar.

In de praktijk gaat het toch altijd nét anders

Daarom worden cliënten, in hun eigen omgeving en in het alledaagse, via skype gecoacht en uitgedaagd door hun behandelaar. Zo wordt het een stuk minder lastig om het geleerde in de praktijk te brengen. Door via Skype mee te kijken naar de uitvoering van de exposure kan de behandelaar directe, gerichte feedback (of een complimentje!) geven. Een oefening kan worden bijgesteld of opnieuw worden gedaan. Exposure wordt op deze manier maatwerk.

Effecten van de combinatiebehandeling

De klinische behandeling van mensen met een angststoornis is door deze -twee jaar geleden ingevoerde- behandelwijze fors ingekort, van 16 naar 8 weken. Hierdoor zijn niet alleen de zorgkosten gedaald, maar kunnen er ook meer mensen geholpen worden.

Bekijk het filmpje en zie hoe onze behandeling in combinatie met beeldbellen werkt in de dagelijkse praktijk.

Publieksprijs voor zinnige zorg

Het publiek kon stemmen van 13 mei t/m 2 juni 2019. Dinsdag 4 juni, beoordeelde en koos een vakjury tijdens de finaleavond, samen met de publieksstemmen, de drie winnaars. Het initiatief van het Centrum voor Angst- en Dwangstoornissen is 6e geworden.

Ondanks dat onze collega's niet hebben gewonnen, zijn wij erg trots op onze winnaars! De VGZ Zinnige Zorg Award 2019 is een publieksprijs die zorgverzekeraar VGZ toekent aan zorgvernieuwingen. Zinnige zorg staat voor zorg die betaalbaar is en de cliënt centraal zet. Landelijk waren er negen genomineerde ideeën. Wij feliciteren het Catharina Ziekenhuis, zij wonnen de gouden Zinnige Zorg Award met hun initiatief 'Thuiszorg niet nodig voor stoma.'