Op deze pagina verschijnen alle afleveringen van de podcast Helemaal Mentaal. Je kan ook luisteren via Spotify en Apple Podcasts. Tip: accepteer de cookies van onze website om de afleveringen op deze pagina te luisteren.
Aflevering 1: Prestatiedruk
Prestatiedruk ervaren we allemaal wel eens. Dat is niet erg, soms presteer je er zelfs beter van. Maar zodra prestatiedruk je keer op keer belemmert, kan het tot mentale klachten leiden. In deze aflevering van de podcast Helemaal Mentaal delen Els en Hein hun eigen struggles met prestatiedruk. Én zoeken ze antwoord op de vraag hoe je als jongere op een gezonde manier met prestatiedruk om kunt gaan.
Els: “Meer dan de helft van de studenten ervaart prestatiedruk. Ikzelf ook. Als ik het idee heb dat ik aan verwachtingen van anderen moet voldoen en mijn eigen lat ook nog een keer hoog leg, dan gaat prestatiedruk me in de weg zitten. Dan kan ik niet meer presteren zoals ik zou willen. Sterker nog, ik voel me dan angstig worden en heel ongemakkelijk.”
Ggz-preventiewerker Marleen is te gast en geeft tips & tricks om als jongere mentaal fit te blijven.
Aflevering 2: Somberheid en depressie
Veel jongeren en jongvolwassenen krijgen te maken met sombere gevoelens en soms zelfs depressieve klachten. In deze aflevering van de podcast Helemaal Mentaal spreken podcasthosts Hein en Els met Kimberley (22). Zij heeft verschillende psychische klachten gehad. Dat begon met somberheid waarover ze niet durfde te praten en uiteindelijk ontwikkelde ze een depressie.
Er komen tips en ervaringen voorbij om je te helpen als je kampt met somberheid of depressie. Heeft een vriend of vriendin last van een depressie? Dan helpen ‘yoga-adviezen’ niet, leren we in deze podcastaflevering.
Kimberley geeft iedere luisteraar graag mee: “Praat erover. Delen maakt het lichter.” En “neem je gevoelens serieus”, voegt Els daaraan toe. Want dan kun je actie ondernemen om de sombere gevoelens niet door te laten slaan naar een depressie.
Aflevering 3: Verslaving
Het gaat regelmatig mis met middelengebruik onder jongeren. Verslaving aan middelen of bijvoorbeeld gamen komt dikwijls voor. Daarom spreken Hein en Els in deze aflevering van de podcast Helemaal Mentaal over verslaving.
Te gast is Levina, werkzaam in de verslavingszorg en op een detoxafdeling. Ze legt uit wanneer we spreken van een verslaving. Het stigma dat nog altijd op verslaving rust, wil ze doorbreken. Zodat mensen hulp durven te zoeken. Ze merkt dat mensen nog vaak denken dat iemand met een verslaving er ‘gewoon’ mee moet stoppen. “Daardoor blijft een verslaving langer onder de radar en kan voor meer problemen zorgen. Het is geen keuze, maar een ziekte”, zegt Levina.
Juul (29) had het gevoel dat hij er niet bij hoorde en niet goed genoeg was. Hij vertelt in de podcast dat hij drugs begon te gebruiken om deze gevoelens te onderdrukken en om mee te doen met de groep. Hij is inmiddels twee jaar bezig met zijn herstel. “Mijn herstel heeft me een leven gegeven. En daar ben ik mega dankbaar voor.”
Aflevering 4: Angst
Deze aflevering van Helemaal Mentaal staat in het teken van angst en angstproblemen. En voor podcasthost Els komt dat erg dichtbij. Zij kampte zelf namelijk met een angststoornis. Samen met mede-host Hein, en met hun twee gasten, ontdekken we wat een angststoornis precies is en wat helpt als je angsten ervaart.
Piet werkt als sociaal psychiatrisch verpleegkundige en vertelt vanuit zijn werkervaring wanneer het tijd is om je angst aan te pakken: “Iedereen heeft angsten. Angst is heel normaal. Maar als het je gaat belemmeren in je dagelijkse leven en je je terug gaat trekken, dan is het verstandig om met iemand te gaan praten.”
Anouk (23) had een angst om over te geven. Ze herkent de belemmering in het dagelijkse leven. “Als je bijvoorbeeld bang bent voor spinnen, dan ben je alleen bang als je een spin ziet. Maar ziek worden kan altijd. Mijn angst kon altijd om de hoek komen kijken.”
Ken je iemand die last heeft van een angst? Anouk tipt om begrip te hebben en ernaar te vragen: een eenvoudige “Hé, gaat het?” kan heel veel betekenen!
Aflevering 5: Eenzaamheid
Bij het thema eenzaamheid denken we vaak aan ouderen. Maar veel jongeren kampen ook met eenzaamheidsgevoelens. In deze aflevering van de podcast delen Hein en Els daarom informatie, ervaringen en tips over eenzaamheid bij jongeren. Zo krijg je meer inzicht in jezelf en een ander, en kan je eenzaamheid aanpakken.
Te gast is onder andere Judith van Join Us, een stichting die jongeren helpt om met elkaar in contact te komen. “Het gevoel is voor iedereen anders. Ook voor jezelf is het soms lastig om te herkennen: ‘Ben ik eenzaam? Voel ik me alleen? Verveel ik me gewoon?’ Misschien word je er wel boos van of verdrietig. Eenzaamheid heeft heel veel verschillende uitingsvormen.”
De andere gast is Juul (21). Hij vertelt openhartig over twijfel aan zichzelf en het gevoel niet te kunnen levelen met anderen. Een tip van Juul is om je uit te spreken over je eenzaamheidsgevoel bij iemand bij wie je je comfortabel voelt en een stap uit je comfortzone te zetten om nieuwe mensen te ontmoeten. Wie weet wat eruit volgt!