Verslavingspreventie - Alcohol, roken, drugs en gamen

Bekijk hier de preventieactiviteiten over alcohol, roken, drugs en gamen

Ben je zelf een jongere die wel eens alcohol drinkt of andere drugs gebruikt, of veel gamet? Of ben je een ouder van een jongere die hier interesse in heeft en heb je daar vragen over? Preventie geeft je informatie over wat je gebruikt of doet en hoe dit invloed heeft op je dagelijks functioneren. Als het nodig is, adviseren we je over hulp of verwijzen we je -in overleg met jou - door. Dit kan telefonisch of face-to-face, is kosteloos, vrijblijvend en zonder dossier.

Informatie en advies

 • Informatie- en adviesgesprekken Alcohol, drugs en gamen
 • Moti-4: voor ouders en jongeren (12 t/m 24 jaar) die in problemen dreigen te raken door alcohol, drugs, gamen en/of gokken. Ouders krijgen handvatten aangereikt om het gesprek met hun kind aan te gaan.
 • Moti-55: een individueel gesprekkentraject voor personen vanaf 55 jaar die kritisch willen kijken naar hun eigen alcoholgebruik of daarmee willen minderen.
 • Drugs-test.nl
 • Homeparty
 • Webinars, bijvoorbeeld:
  • Corona en gamen (webinar voor ouders)
  • Drugs op de keukentafel (webinar voor ouders)

Online informatie & advies

Voor professionals en vrijwilligers

Als beroepskracht of vrijwilliger die werkt met jongeren wil je op tijd kunnen helpen. Wellicht maak je je zorgen over het gamegedrag of drugsgebruik van een (groep) jongeren, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken. Of wil je als gemeente of school een effectief beleid maken. Preventiewerkers helpen je hierbij en bieden advies op maat, voorlichting en scholing voor professionals aan op het gebied van alcohol, drugs en gamen.

 • Helder op School: Wilt u op uw school meer aandacht besteden aan de preventie van roken, het gebruik van alcohol en drugs en (te veel) gamen? Of gaat u aan de slag met het thema Roken-, alcohol- en drugspreventie binnen het programma Gezonde School? Helder op School biedt u een integrale aanpak om uw leerlingen of studenten bewust te maken van de gevolgen en hen te stimuleren niet te roken of drinken, geen drugs te gebruiken en niet te veel te gamen. Onder deskundige begeleiding werkt u stap voor stap aan het creĆ«ren van een gezond klimaat op school.