Psychiatrie

In opleiding tot specialist

Binnen Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg hebben we sinds 1989 een erkende opleiding psychiatrie waar we trots op zijn. Samen hebben we uitgebreide ervaring in het opleiden van medisch professionals en alles in huis voor een complete en kwalitatief hoogwaardige opleiding. Opleiden doen we hier in teamverband met enthousiaste en gemotiveerde collega’s. We hebben oog voor de professionele en individuele ontwikkeling van de aios en aandacht voor de maatschappelijke betrokkenheid, innovaties en de gehele levensloop in de psychiatrie. Wil jij een unieke invulling geven aan je opleidingstraject? Doe het dan samen met ons gewoon anders in de ggz!

Moderniseren

Sinds 2020 hebben wij de opleiding gemoderniseerd en leiden we op tot psychiater volgens het landelijk opleidingsplan De Psychiater. Deze opleiding is meer praktijk- en activiteitgericht dan voorheen, met meer aandacht voor de levensloop psychiatrie. Door stages te lopen binnen kind en jeugd, volwassenen, ouderenpsychiatrie, en in een (academisch) ziekenhuis , besla je het hele spectrum tijdens de studie van 4.5 jaar. Ook maatschappelijke stages binnen een huisartsenpraktijk of verpleegtehuis zijn onderdeel van de opleiding. Hierdoor kom je in een vroegtijdig stadium in contact met verwijzers. Afhankelijk van je interesses en mogelijkheden is er ruimte voor eigen profilering en verdieping van je opleiding. Denk hier aan verdiepende stages bij de neuropsychiatrie, afdeling korsakov of binnen de forensische zorg, een onderzoek- of beleidsstage, of een periode in het buitenland.

Eigen regie

Binnen Vincent van Gogh heb jij zelf een hoge mate van regie over jouw opleidingsplan. Samen met de opleider wordt een individueel opleidingsplan op maat gemaakt. Hierin kun jij aangeven wat waarin jij je wil verdiepen in de opleiding. Als afgestudeerd psychiater bij Vincent van Gogh ben een allround medisch expert, professional, maatschappelijk betrokken,  innovatief en beschik je over alle tools om jezelf verder te ontwikkelen als psychiater in de praktijk.

Onderwijs

Onderwijs geven we samen met collega ggz-instellingen Reinier van Arkel groep, GGZ Breburg, GGZ Oost-Brabant en het Elisabeth Tweestedenziekenhuis. Binnen het lokale onderwijs is er naast psychotherapie, psychofarmacologie en somatiek ook aandacht voor wetenschappelijk onderzoek, beleid en maatschappij gerelateerde onderwerpen. Zo is er samen met je collega’s  wekelijks een moment voor intervisie ingepland en blijf je in contact met elkaar en kun je van elkaar leren.

Martin is 3e jaars AIOS binnen Vincent van Gogh. Hij vertelt graag waarom een aios plek binnen Vincent van Gogh gewoon anders is:

“Vincent van Gogh kende ik al vanuit mijn ANIOS-tijd. De A(N)IOS groep was toen al hecht. Als nieuwe collega wordt je goed opgevangen en opgenomen. Ook andere collega’s zoals de psychiaters zijn laagdrempelig bereikbaar voor overleg. Ik hoor nooit: ‘Waarom bel je mij hiervoor?’ Er heerst een prettige sfeer met een gevoel van verbondenheid, tussen verschillende disciplines (A(N)IOS, psychiater, SPV, VS, verpleegkundige, psycholoog).

Wanneer je als arts aan het oriënteren bent naar een plek om je te specialiseren, kun je voorafgaand ook eerst op verschillende plekken als ANIOS werken. Verken hoe verschillende instellingen bij jou passen. De opleiding is veel leuker en beter vol te houden als je goed op je plek zit. Vincent van Gogh is die plek voor mij!

Binnen de opleiding bij Vincent van Gogh is er een gevarieerd aanbod aan leerzame casuïstiek. Mede door de ligging nabij de grens met Duitsland kom je vaak patiënten met een andere culturele achtergrond tegen (veel Oost-Europa, maar ook van elders); dit transculturele aspect vind ik erg interessant. Daarnaast beschikt het Vincent van Gogh ook over een aantal derdelijns centra (Korsakov, Neuropsychiatrie, Angst en Dwang en een Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie) waar complexe en extra interessante casussen voorbij komen. Dit maakt dat je als AIOS op veel verschillende plekken ervaring kunt opdoen.”

- Martin van Brakel, AIOS

Wil je meer ervaringen van artsen binnen Vincent van Gogh lezen? Bekijk dan de verhalen!

Contact

In totaal zijn er 4 instroom plekken per jaar die we verdelen over april en oktober. Bel gerust voor een vrijblijvende oriëntatie met onze opleider Dr. J.P.F. (Jeroen) Koning. Ook bij vragen staan we je graag te woord. Bij interesse in de opleiding nodigen we je van harte uit om een sollicitatie te sturen naar werken@vvgi.nl.