Lerend werken

Als erkend opleidingsinstituut zijn er bij Vincent van Gogh vele mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en te leren. Welke mogelijkheden er zijn lees je hier.

Zorg Innovatie Centra

In september 2020 is Vincent van Gogh gestart met drie Zorg Innovatie Centra (ZIC’s). Binnen ZIC’s werken studenten, zorgprofessionals, docenten en zorgvragers nauw met elkaar samen. Leren, onderzoeken en innoveren gaan hand in hand. Samen wordt een uitdagende werkplek en de best mogelijke zorg gerealiseerd door praktijk en theorie dicht bij elkaar te brengen. De centra zijn ontstaan vanuit een intensieve samenwerking tussen Vincent van Gogh, ROC Nijmegen, ROC Gilde en HAN University of Applied Sciences. 

‘Een ZIC is een reële afspiegeling van de werkelijkheid waarbinnen studenten mbo- en hbo-studenten competentiegericht tot zelfstandige beroepsbeoefenaars worden opgeleid. Op een ZIC werken een relatief grote groep studenten samen met medewerkers met als doel om zorgverlening, opleiden, leren, innoveren en onderzoeken te combineren en te verbeteren. De zorg voor de cliënt staat ook op een ZIC centraal.

Doordat er meer studenten op de afdeling zijn is er meer tijd en aandacht voor de cliënt. Continu leren is een belangrijk thema. Niet alleen de studenten maar ook de gekwalificeerde medewerkers werken dagelijks met leerdoelen en proberen op deze manier te blijven leren. Naast de reguliere zorg is er tijd en aandacht voor onderzoeken, projecten en verbeterplannen. 

Leren van en met elkaar

‘In het ZIC is het belangrijk dat de stagiaires zelfstandig zorg leren verlenen. Ze staan onder supervisie van een coach (een gediplomeerd verpleegkundige, verzorgende of agoog) en leren kritisch kijken, denken en werken. Daarnaast innoveren zij door middel van onderwijs in huis de zorg. Innoveren in de zorg betekent klinisch redeneren, en je continu afvragen waarom je doet wat je doet, kritische reflectie. De verpleegkundige wordt zo gemotiveerd om goed na te denken over de feedback die hij of zij geeft en studenten kunnen hier dan meteen mee aan de slag. Grenzen opzoeken en het optimaliseren van de kwaliteit staan centraal. Als student hoef je ook niet alles zelf te doen en te weten, want de kunst zit het hem juist in het samenwerken met anderen.’

Naast continue reflectie van stagiaire en medewerker, geeft een ZIC ook de ruimte voor kennisoverdracht. Wat is er leuker dan jouw kennis en kunde over te dragen op misschien wel een aspirant medewerker die zo graag van jou wil leren!