Het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie (IEP) in Venlo is, naast het IEP in Venray, onderdeel van een unieke regionale samenwerking. Hierbinnen werken Proteion, Vincent van Gogh en De Zorggroep samen aan de beste zorg voor ouderen met dementie en onbegrepen gedrag.
Binnen het IEP komt de specifieke deskundigheid en ervaring van psychiatrie en verpleeghuiszorg samen in de behandeling, zorg en ondersteuning voor ouderen met dementie in combinatie met gedragsproblemen. Samen de kennis, samen de zorg
Dementie is een ingrijpende ziekte, die gepaard gaat met geheugenproblemen en verwardheid. Bij sommige mensen ontstaat ook onbegrepen gedrag zoals angst, ernstige onrust of agressiviteit. Dit heeft grote gevolgen voor de persoon zelf en voor zijn of haar omgeving. Er kan zelfs een onhoudbare situatie ontstaan, omdat familie, mantelzorgers of zorgmedewerkers niet meer weten hoe ze met hun naaste of de cliënt moeten omgaan.
Speciaal voor mensen met dementie en onbegrepen gedrag is er het IEP. In Venlo is dit een afdeling voor veertien ouderen die daar ongeveer drie maanden verblijven. Het IEP richt zich op passende zorg die aansluit bij wat de cliënt nodig heeft en die de familie/naasten ondersteunt.
IEP Venlo
We bieden onze cliënten intensieve behandeling, (belevingsgerichte)zorg en ondersteuning zodat zij de overstap kunnen maken naar een zorgcentrum, een kleinschalige woonvorm of (als het mogelijk is) terug naar hun eigen woonsituatie. Het accent ligt primair op de behandeling. Het verblijf binnen het IEP is tijdelijk: de behandelperiode bestaat uit maximaal 14 weken, afhankelijk van de persoonlijke problematiek en het individuele herstelproces.
Met belevingsgerichte zorg sluiten wij zo veel mogelijk aan bij de leefwereld van onze cliënten en richten wij ons op de individuele behoeften van de oudere. Belangrijke begrippen hierbij zijn geborgenheid, veiligheid en ontspanning.
Behandeling
De cliënt wordt vaak vanuit een crisissituatie opgenomen binnen de afdeling. De eerste stap is de oorzaak van het onbegrepen gedrag (de gedragsproblemen) te achterhalen. Op basis van observaties en bevindingen van het multidisciplinair team stellen we een behandelplan op, waarin we beschrijven wat ieder vanuit zijn of haar vakgebied samen met of voor de cliënt gaat doen. Denk bijvoorbeeld aan verder lichamelijk en/of psychologisch onderzoek, omgangsadviezen, medicijngebruik en/of lichamelijke zorg. Hierbij gebruiken we ook graag informatie van de partner, familie of andere belangrijke naasten.
Hierna volgt een stabilisatiefase. In deze fase zorgen we er voor dat het gedrag van de cliënt verder stabiliseert, dat bijvoorbeeld onrust, angst of boosheid verminderen. Wanneer het gedrag (gedeeltelijk) gestabiliseerd is, verleggen we de nadruk op het dagelijks functioneren. Behouden of verbeteren van cognitieve functies. Onder cognitieve functies worden alle processen verstaan die betrokken zijn bij het opnemen en verwerken van informatie.
Op het einde van de behandeling stemmen we met alle betrokken partijen het vervolgtraject af. De cliënt kan verhuizen naar een (meer) passende woonvorm of terugkeren naar de thuissituatie,
Nazorg
Wanneer de cliënt terug naar huis gaat kan het dementieprogramma ‘Hulp bij dementie’ aan familie of naasten verdere ondersteuning bieden. Gaat de cliënt naar een passende woon- zorgvoorziening, dan kan deze organisatie het IEP consulteren voor advies.
Benieuwd hoe de professionals van het IEP Venlo te werk gaan? In dit artikel lichten twee bevlogen medewerkers van het IEP Venlo hun werk toe.
Aanmelden
Cliënten kunnen worden aangemeld via hun huisarts of andere verwijzers, maar ook vanuit een zorglocatie. De verwijzer kan zijn/haar cliënt aanmelden via:
Voordeurteam Vincent van Gogh
Aanmelding via De Zorggroep: Zorgbemiddelingintra@dezorggroep.nl
Telefoon: (088) 6101755
Contact / bezoekadres
Vincent van Gogh
Regionaal Centrum Venlo
Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie (IEP)
Tegelseweg 210
5912 BL Venlo
Telefoon: 077-355 03 60