Test je drugs

In Nederland kun je je drugs laten testen, en daar mogen we eigenlijk best blij mee zijn. Want als je je drugs test dan weet je precies wat en hoeveel er van iets in zit. Zo verklein je de risico’s. Het kost niks, het is anoniem, dus wat let je?

Welke drugs kun je laten testen?

Vrijwel alle drugs kun je laten testen (XTC, cocaine, speed, ketamine, LSD, etc.). Drugs die je niet kunt laten testen zijn: paddo's, medicijnen, hasj en wiet, anabolen, alcohol, smartshopproducten en grondstoffen voor drugs.

Hoe gaat de test in zijn werk?

Pillen
Voor pillen hebben we een herkenningssysteem. Aan de hand van de uiterlijke kenmerken van een pil (o.a. diameter, dikte, kleur en logo) en een zuurtest wordt gekeken of de pil voorkomt op de herkenningslijst. Op deze lijst staan pillen die in de afgelopen periode meerdere keren in het laboratorium geanalyseerd zijn. De lijst wordt wekelijks geüpdatet. Wanneer de pil op deze lijst staat, krijg je meteen de uitslag te horen. Je hoort wat en hoeveel erin zit. Wordt de pil niet herkend, dan kun je de pil laten opsturen naar het laboratorium.

Poeders, capsules, vloeistoffen (etc.)
Om precies te kunnen nagaan welke stoffen de drugs bevat en hoeveel, worden deze doorgestuurd naar het laboratorium. Bij poeders en capsules wordt er wel meteen een zuurtest gedaan om een indicatie te krijgen om welk middel het gaat. Van poeders hebben we ongeveer 150 mg nodig voor een analyse in het laboratorium. Van vloeistoffen hebben we minimaal 0,5 ml nodig (en max 10 ml). LSD samples worden altijd gekwalificeerd met behulp van een zuurtest. Wil je kans maken op een kwantitatieve analyse, dan moet je in ieder geval 2 aaneengesloten zegels opsturen en zoveel mogelijk informatie geven over de zegels.

Uitslag
Na een week kan je bellen voor de uitslag. Je krijgt dan de volledige laboratoriumuitslag. Voor sommige middelen (GHB en LSD) duurt dit langer (2 weken). Ook wanneer het erg druk is, kan het iets langer duren voor de uitslag er is. 

Waar kun je drugs laten testen?

Vincent van Gogh heeft twee locaties waar je als consument je drugs kunt laten testen.

Drugstestservice Roermond, Laurentiusplein 10
Testen via inloopspreekuur (zonder afspraak). Testen kan elke donderdag van 16.00 tot 18.00 uur (Laurentiusplein 10, ingang via rechter zij-ingang). Voor testuitslagen zijn wij elke donderdagavond, van 17.00 uur tot 18.00 uur bereikbaar op nummer 06-34090596. Actuele informatie vind je www.drugs-test.nl.

Inleverpunt Venlo, Vierpaardjes 80
Inleverpunt tijdelijk gesloten.

Meer informatie?

Bel 06 – 1444 8366 of mail preventie@vvgi.nl.

Vanwege de coronapandemie zijn er meer risico’s verbonden aan het gebruiken van drugs dan normaal. Wil je alsnog op korte termijn drugs gaan gebruiken? Laat dan je drugs testen.