Brons voor IEP: beter omgaan met dementie en onbegrepen gedrag

Een bronzen zorg award voor het IEP! Hoera. Een mooi teken dat onze zorg voor ouderen met dementie en onbegrepen gedrag werkt. Om extra ondersteuning te bieden aan deze kwetsbare groep ouderen bedachten Vincent van Gogh en Proteion het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie, ofwel het IEP.

Stel je voor: je hebt dementie en je gedrag wordt niet of niet meer begrepen. Thuis wonen lukt niet meer en je komt in een verpleeghuis terecht. Een veilige omgeving waar je liefdevolle zorg en behandeling krijgt. Als de gedragsproblemen daar ook te groot worden, is er het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie, ofwel het IEP.

Veilige thuishaven

Onze IEP’en in Venray en Venlo bieden dezelfde veilige thuishaven. Alleen is hier extra gespecialiseerde zorg en behandeling van onbegrepen gedrag. Na een opname kan de patiënt weer terug naar de eigen omgeving of het verpleeghuis. Met een signaleringsplan voor de verzorging, verpleging en behandelaar. Zodat fijn wonen weer mogelijk is en blijft. En het mooie is: de aanpak werkt! Patiënten verblijven korter op het IEP dan in een reguliere kliniek. Dat komt door de unieke combinatie van care en cure. Daarmee is niet alleen de patiënt geholpen maar ook de omgeving, de familie en naasten.

Warme zorg

Onze ambitie is glashelder: nog veel meer mensen met dementie en onbegrepen gedrag in de regio helpen met  de juiste zorg en behandeling. Daarom breiden we graag uit. Ons toekomstbeeld? Het IEP Venray blijft ‘superspecialist’ voor de zeer complexe vraagstukken. In Venlo, Roermond en Weert geven de regionale IEP’en warme zorg en behandeling op maat. De kennis die we opbouwen, delen we met verpleeghuizen in de regio. Zo kunnen ook zij beter omgaan met onbegrepen gedrag. Want hoe meer verpleegkundigen, verzorgenden en behandelaren de juiste kennis hebben, hoe meer patiënten in hun eigen veilige omgeving kunnen blijven. En dat is waar we het voor doen!

In het IEP werken Proteion en Vincent van Gogh sinds twee jaar nauw samen aan de perfecte combinatie van verpleeghuiszorg en specialistische ggz. Eind mei leidde dat tot de uitreiking van de bronzen Zinnige Zorg Award van VGZ.

Bekijk de film

https://www.vgz.nl/zinnige-zorg-award/beter-omgaan-met-dementie-en-onbegrepen-gedrag