Genomineerd!

Het Centrum voor Angst- en Dwangstoornissen van Vincent van Gogh is met het initiatief 'intensieve therapie thuis via beeldbellen' genomineerd voor de VGZ Zinnige Zorg Award 2019.

Ons Centrum voor Angst- en Dwangstoornissen is een (landelijk werkend) specialistisch centrum voor de behandeling van mensen met een ernstige angststoornis. Het centrum in Venray biedt, naast reguliere klinische behandeling, intensieve therapie thuis via beeldbellen.

Exposuretherapie op afstand

Het gaat om een unieke combinatiebehandeling: deels klinische groepstherapie, deels thuisbehandeling via beeldbellen. Cliënten starten met een klinische behandeling in Venray van acht weken. Alles draait om exposure (blootstelling), hier worden ze in ondersteund en begeleid. Na de klinische periode start de thuisbehandeling van acht weken. De behandelaar blijft dagelijks via Skype in contact met zijn/haar cliënt.

De thuisbehandeling bestaat uit exposureoefeningen onder begeleiding van de behandelaar die via Skype meekijkt. Ook gesprekken met de groep vinden plaats via Skype; mensen geven elkaar feedback en tips, pakken een coachende rol. Zo versterken zij elkaar.

In de praktijk gaat het toch altijd nét anders

Daarom worden cliënten, in hun eigen omgeving en in het alledaagse, via skype gecoacht en uitgedaagd door hun behandelaar. Zo wordt het een stuk minder lastig om het geleerde in de praktijk te brengen. Door via Skype mee te kijken naar de uitvoering van de exposure kan de behandelaar directe, gerichte feedback (of een complimentje!) geven. Een oefening kan worden bijgesteld of opnieuw worden gedaan. Exposure wordt op deze manier maatwerk.

Effecten van de combinatiebehandeling

De klinische behandeling van mensen met een angststoornis is door deze -twee jaar geleden ingevoerde- behandelwijze fors ingekort, van 16 naar 8 weken. Hierdoor zijn niet alleen de zorgkosten gedaald, maar kunnen er ook meer mensen geholpen worden.

Publieksprijs voor zinnige zorg

De innovatieve werkwijze van het Centrum voor Angst- en Dwangstoornissen komt in aanmerking voor de VGZ Zinnige Zorg Award 2018, de publieksprijs die zorgverzekeraar VGZ toekent aan zorgvernieuwingen. Zinnige zorg staat voor zorg die betaalbaar is en de cliënt centraal zet. Landelijk zijn er negen genomineerde ideeën. Van 13 mei t/m 2 juni 2019 kan het grote publiek gaan stemmen op hun favoriete idee. Een deskundige jury beoordeelt tijdens de finaleavond op 4 juni 2019 de drie winnaars.