Mathilde | AIOS

Binnen Vincent Poli werkt Mathilde Caspers met veel plezier als AIOS psychiatrie. Waarom zij voor Vincent van Gogh heeft gekozen legt ze hieronder uit.

“De vrijheid krijgen om mijzelf ontwikkelen tot de psychiater die ik in de toekomst wil zijn. Dat is wat ik heb gevonden binnen de opleiding tot psychiater bij Vincent van Gogh. Op welk terrein ik in de toekomst aan de slag ga weet ik nog niet. Er zijn zoveel leuke werkplekken binnen Vincent van Gogh. Gelukkig heb ik nog 2,5 jaar voordat de opleiding is afgerond.  

Voordat ik begon aan de opleiding, werkte ik al een tijdje als arts voor Vincent van Gogh. De opleidingsgroep, arts assistenten en psychiaters zijn heel laagdrempelig te benaderen en de sfeer is goed. Daarnaast wordt er binnen het opleidingsplan echt gekeken naar jouw persoonlijke wensen en doelen als psychiater. Doordat Vincent van Gogh veel zelf in huis heeft of goede samenwerkingsverbanden heeft, kun je heel laagdrempelig in overleg met verschillende specialisten. Dit samen is voor mij doorslaggevend geweest bij mijn keuze voor Vincent van Gogh als opleidingsinstituut.

Ik vind het vooral fijn dat ik als psychiater bezig kan zijn met de totale mens. Een psychiatrisch probleem werkt namelijk door op meerdere vlakken van iemands leven. Ik wil cliënten zo kunnen ondersteunen dat het hele vraagstuk aangepakt wordt. Om er achter te komen wat het volledige probleem is goed communiceren erg belangrijk. Dit is soms een uitdaging. Cliënten zijn terughoudend in het geven van informatie over de moeilijkheden waar ze tegenaan lopen. Ik doe veel moeite om vertrouwen op te bouwen. Zo krijg ik toch de informatie op basis waarvan we samen een passende behandeling kunnen kiezen.

Ik werk momenteel als arts-assistent bij de polikliniek onder supervisie van een psychiater. In die rol houd ik me vooral bezig met inschatten wat nodig is om cliënten op weg te helpen naar herstel. Bij de polikliniek zie ik veel cliënten met angstklachten, depressie en persoonlijkheidsproblematiek. Vaak is het ook een combinatie van verschillende problemen. Cliënten zijn gericht naar ons verwezen door hun huisarts en zijn vaak gemotiveerd om hulp te krijgen.

Wat ik doe, is samen met cliënten op onderzoek uitgaan. Dat onderzoeken begint bij de intake. Daarin praat ik met cliënten over wat er speelt, over waar diegene tegenaan loopt. We nemen als het ware samen de stand van zaken op. Vervolgens ga ik met cliënten na wat ze al hebben proberen te doen aan hun problemen. Veel cliënten hebben al verschillende manieren van hulp gehad, maar lukt het ze steeds niet om tot herstel te komen. Of er is maar een deel van het hele probleem opgelost.

Op basis van de stand van zaken en de vorige behandelingen bekijk ik hoe we cliënten kunnen ondersteunen om weer op de goede weg te komen. We zoeken samen welke therapie bij Vincent van Gogh het beste aansluit. In deze onderzoeksfase houd ik goed contact met cliënten. Het kan namelijk een lastige periode zijn, vooral wanneer cliënten even moeten wachten op een behandeling. Ik maak dan duidelijk aan cliënten dat ze echt hulp krijgen en de behandeling zo snel als mogelijk van start gaat. Ook tijdens de behandeling houd ik contact met cliënten. En als het nodig is, dan zoek ik samen met cliënten naar aanvullende therapieën naast de psychiatrische behandeling die ze krijgen.

Aan het einde van het behandeltraject fungeer ik als vangnet. Het kan angstig zijn voor cliënten om zelfstandig verder te gaan. De kans op terugval is daardoor aanwezig. Door cliënten gerust te stellen zorg ik ervoor dat ze met goede moed weer naar hun huisarts gaan.

Als AIOS maak je veel mooie, maar ook ingrijpende momenten mee met cliënten en collega’s. Het is fijn dat er een goed vangnet is en collega’s elkaar altijd ondersteunen. Collega’s zijn heel begaan met en evalueren na ingrijpende acties samen met jou hoe het is gegaan en wat zo’n moment met jou doet. Het is goed dat je er niet alleen voor staat, want jezelf veilig voelen en een veilige omgeving creëren voor de cliënt is een van de belangrijkste dingen in dit werk. 

Ben jij jezelf als arts aan het oriënteren op een opleidingsplek dan zou ik je adviseren om te kijken wat jou aanspreekt en wat je zelf belangrijk vindt om te leren tijdens jouw opleiding. Maak gebruik van jouw coschappen om te ontdekken wat bij jou past of vraag naar uitwisselingsmogelijkheden.  Weet wat er in huis is en kies niet voor de eerste organisatie waar je mee in contact komt. Reistijd is bijvoorbeeld een belasting, maar een fijne werktijd maakt veel goed.”