Nicky & Hülya | Verslavingszorg

Bij de medische dienst van Verslavingszorg Roermond worden cliënten in hun strijd tegen verslaving ondersteund en begeleid door een multidisciplinair team. Nicky, HBO-verpleegkundige, en Hulya, psycholoog, maken met veel plezier deel uit van dit team. In dit artikel lees je over hun opgedane ervaringen en inzichten binnen dit team.

Een Kijkje in de Wereld van Verslavingszorg

Nicky, sinds augustus 2023 werkzaam op de medische dienst, vond haar roeping na een stage op de detox afdeling en de medische dienst in Venlo. Haar enthousiasme voor het werk en de bevrediging van kleine successen maken haar elke dag dankbaar voor haar rol. "Je leert echt genieten van kleine stappen en kleine doelen," zegt ze met een glimlach.

Hulya ging twee jaar geleden aan de slag bij Verslavingszorg als      psycholoog en heeft sindsdien geen spijt gehad van haar overstap  naar Vincent van Gogh. "Het voelde als een roeping," zegt ze. "Het is  vrijwillig, maar niet vrijblijvend, want er zijn regels waar een cliënt  zich aan moet houden. Dit biedt hen ook veiligheid."

Hulya legt uit dat het proces begint met een intakegesprek, gevolgd  door adviesgesprekken en overleg over de meest geschikte behandeling. Vervolgens kan een  cliënt deelnemen aan verschillende behandelmodules, van voorbeschouwing tot groepstherapie.  Het doel is om de motivatie van de cliënt te vergroten, een sterke behandelrelatie op te bouwen  en geleidelijk zelfstandigheid te bevorderen.

Nicky voegt eraan toe dat de medische dienst een cruciale rol speelt in het verstrekken van  methadon en het bieden van ondersteuning aan cliënten die al langdurig verslaafd zijn. Het is een proces van kleine overwinningen en terugvallen, waarbij de focus ligt op harm reduction en het creëren van een veilige omgeving voor cliënten om hun weg naar herstel te vinden.

Wat maakt dit team zo bijzonder? Nicky benadrukt de openheid, flexibiliteit en onderlinge steun. "Mensen zetten je in je kracht en benoemen je talenten," voegt ze toe. Hulya, bekend als de 'bakker' van het team vanwege haar passie voor bakken, brengt regelmatig lekkernijen mee om haar collega's te verwennen. Nicky en Hulya zijn niet bang om een grapje te maken om hun cliënten op hun gemak te stellen. Dit draagt bij aan een comfortabele sfeer waarin cliënten zich open kunnen stellen en zich gesteund voelen in hun herstelproces.

Wat zij verwachten van een nieuwe collega? Iemand die proactief en open is en sterk in de schoenen staat. Dit zijn eigenschappen die ook kunnen worden geleerd in de veilige setting van het team. Een uitgebreid inwerkprogramma biedt nieuwkomers de kans om vertrouwd te raken met de afdeling en haar werkwijze.

In de wereld van Verslavingszorg zijn kleine stappen grote overwinningen. Hulpverleners zoals Nicky en Hulya leveren een belangrijke bijdrage aan het pad dat hun cliënten bewandelen naar herstel. Hun ervaringen benadrukken het belang van teamwork en empathie in het bieden van effectieve zorg aan degenen die de zorg het meest nodig hebben.