Intensieve Zelfstandigheidstraining Autisme (IZA)

Heb jij de diagnose autisme en/of ADHD/ADD, ben je 18 tot 35 jaar, normaal- of hoogbegaafd en wil je graag jouw zelfredzaamheid vergroten? Dan biedt de Intensieve Zelfstandigheidstraining Autisme mogelijkheden om je vaardigheden te oefenen op weg naar zelfstandig wonen of met hulp zo zelfstandig mogelijk wonen. De Intensieve Zelfstandigheidstraining Autisme vindt plaats in en rondom een woonhuis in Venray (Limburg).

Woontraining om zelfstandig te wonen

Bij de Intensieve Zelfstandigheidstraining Autisme ondersteunen we jongeren die zelfstandig willen leren wonen en/of vastgelopen zijn op school, werk of in de woonsituatie. Tijdens deze woontraining in een vrijstaand huis aan de rand van het centrum van Venray leer je alles wat je nodig hebt om zelfstandig te wonen. We bieden een stimulerend woonklimaat voor jou als tijdelijke bewoner om aan de slag te gaan. Met als doel zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen, werken/studeren en leven. Dit alles met een persoonlijke aanpak, eigen tempo en structuur.

Samen met medebewoners en met begeleiding dichtbij ontwikkel je de vaardigheden waarmee je jouw leven kunt leiden in een eigen woning. Het trainingsprogramma duurt een bepaalde tijd en er vindt regelmatig overleg plaats zodat je uiteindelijk klaar bent voor de vorm van wonen die het best bij jou past.

Intensieve Zelfstandigheidstraining Autisme

Jouw hulpvraag staat bij ons centraal. We kijken samen wat je al kunt en waar je hulp bij nodig hebt. Vervolgens ga je hier stap voor stap mee aan de slag en we evalueren regelmatig hoe het gaat. We helpen je graag, dit door middel van oefenen om je vaardigheden te vergroten tijdens je verblijf in het woonhuis. Wij geven je graag vertrouwen en steun op weg naar meer zelfstandigheid.

Thema’s die aan de orde kunnen komen, zijn:

  • Omgang met ongewenste prikkels
  • Sociale vaardigheden
  • Dagindeling, daginvulling en structuur aanbrengen
  • Het huishouden, waaronder boodschappen, wassen, schoonmaak, koken et cetera
  • Je financiën zonder problemen regelen en een eigen administratie bijhouden
  • Hulp bij studie, stage en of werk
  • Vinden van een geschikte woonplek voor de toekomst

Begeleid wonen in Venray

Samen met andere jongeren in de Intensieve Zelfstandigheidstraining Autisme woon je begeleid in een woonhuis aan de rand van het centrum van Venray. In het huis zijn zeven slaapkamers, een grote gemeenschappelijke tuin, woonruimte, zolder, berging, garage en keuken. Er heerst een huiselijke sfeer in een therapeutisch leefklimaat. Iedereen heeft een eigen slaapkamer met een bed, wasbak, kast en bureau. Daarnaast is er WIFI en aansluitingen voor je elektronische apparatuur. Er zijn badkamers, douches en toiletten op de gangen. Er is ook een grote collectie van games, spellen, literatuur, muziekinstrumenten, sportmateriaal en streamingsdiensten aanwezig. Winkels en openbaar vervoer vind je op loopafstand. Alcohol en drugs zijn niet toegestaan, we promoten een gezonde levensstijl.

Bekijk hier foto's van het woonhuis voor de Intensieve Zelfstandigheidstraining Autisme in Venray

Begeleiders

Bij de Intensieve Zelfstandigheidstraining Autisme werken autismecoaches die zich hebben gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met de diagnose autisme en ADHD/ADD. Aan ons team zijn daarnaast een psychiater en GZ-psycholoog verbonden. Ook verstrekken we ambulante begeleiding aan cliënten die op zichzelf wonen in de regio Venray.

Ná de Intensieve Zelfstandigheidstraining Autisme

Afhankelijk van jouw vaardigheden en wensen stroom je door naar een eigen woning, begeleid of beschermd wonen, al dan niet binnen jouw regio van herkomst. Het kan ook zijn dat je doorstroomt naar een behandeling elders.

Meer informatie en aanmelden

Behoefte aan informatie, een vrijblijvend gesprek, een kennismaking of een rondleiding? Neem dan contact op met Birgit Buller via bbuller@vvgi.nl.